06 December 2012

Weer dominicaan in Algerijns bisdom

Ga naar overzicht

Deel op:

aus Benedictus heeft de Franse provinciaal overste Jean-Paul Vesco o.p. benoemd als de nieuwe bisschop van Oran in Algerije. Hij volgt mgr. Alphonse Georger op, die met emeritaat is gegaan, maar ook dominicaan Pierre Claverie, die tijdens de Algerijnse burgeroorlog in 1996 werd vermoord.

Broeder Jean-Paul Vesco is geboren in Lyon, in 1962. Hij studeerde rechten en werkte op een advocatenkantoor, voor hij intrad. Hij deed zijn professie in 1996, het jaar dat Claverie en zijn chauffeur door een bomaanslag werden gedood, en werd priester gewijd in 2001.

Vesco werkt als pastor in het bisdom Oran sinds 2002. In 2005 werd hij vicaris-generaal van het bisdom. In 2009 werd hij gekozen tot prior van de dominicaanse communiteit van Tlemcen, in 2011 werd hij provinciaal overste van de Franse provincie. Deze functie oefende hij tot zijn benoeming als bisschop uit.

Omslag van een boek over Claverie door Jean-Jacques Perennes.

Algerije heeft vier katholieke bisdommen: Algiers, Constantine, Oran en Laghouat-Ghardaia. In Oran wonen meer dan acht miljoen mensen, vrijwel allemaal moslims. Er zijn slechts zo’n duizend christenen: katholieken, orthodoxen, kopten en evangelische christenen.

Pierre Claverie was bisschop van dit bisdom tot hij vermoord werd, waarschijnlijk door het Algerijnse leger. Bij zijn uitvaart kwamen grote aantallen moslims hem eren als ‘bisschop van de moslims’.