19 December 2012

'Orar y Pensar': de erfenis van een missionaris

Ga naar overzicht

Deel op:

andaag gaat een bijzondere nieuwe website &live’: &Orar y Pensar’ (bidden en overdenken) is een soort laatste geste van pater Baltasar Hendriks o.p. (87) aan Latijns-Amerika, waar hij 45 jaar met liefde en plezier werkte. De website bevat gebeden en meditaties in het Spaans.

Baltasar Hendriks o.p.

Padre Baltasar genoot een brede bekendheid in de dominicaanse familie in Latijns-Amerika en de Cariben vanwege zijn inzet voor samenwerking en goede contacten tussen broeders, moniale en apostolische zusters en leken. Zijn pastorale houding en kennis van de traditie maakten hem tot een inspirator.

Al is hij dan bijna zeventien jaar terug in Nederland, Baltasar staat via e-mail en per post nog vrijwel dagelijks in contact met broeders en zusters daar. De website Orar y pensar (niet toevallig is dit afgekort o.p.: ordo predicatorum), is een soort erfenis van een missionaris aan zijn Spaanstalige broeders en zusters. De website bevat gebeden en meditaties in het Spaans, een taal die hem vertrouwder is geworden dan het Nederlands.

Lezers van deze website kennen p. Baltasar vooral van de dominicaanse heiligenkalender die dankzij hem tot stand aan het komen is. Zijn rijke archief aan liturgische, educatieve en inspiratieve teksten wordt gebruikt voor de nieuwe site.

Maria Luisa Valdez

Orar y pensar wordt bij wijze van vriendendienst onderhouden door Maria Luisa Valdez, een Argentijns-Nederlandse die als moniale dominicanes in haar geboorteland leefde en daar padre Baltasar leerde kennen.

Maria is lange tijd geleden uitgetreden en naar Nederland verhuisd. Ze werkt als informatiekundige bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, is getrouwd en heeft een zoon. De vriendschap met Baltasar is gebleven, en ook haar verbondenheid met de Orde en de dominicaanse spiritualiteit.

Zie www.orarypensar.org

Eerder geplaatst: &God houdt ongelofelijk veel van je’.