07 December 2012

Luuk Jansen, dominicaan in Ierland (2)

Ga naar overzicht

Deel op:

e Ierse provincie heeft ongeveer 175 broeders, waarvan momenteel 136 in Ierland. We hebben negentien kloosters, wat een beetje veel is. Het is dan ook een uitdaging om alle kloosters goed bemand te houden. De provincie kreeg altijd wel een paar roepingen, maar toch is er door de jaren heen een gat ontstaan, voornamelijk in de leeftijdscategorie van veertig tot zestig jaar.

Klik hier voor het eerste deel van dit artikel.

Luuk Dominiek Jansen o.p.

De laatste tien jaar hebben we echter een regelmatige instroom. Momenteel hebben wij twintig broeders in de vormingsfase. Verder hadden we de afgelopen tien jaar negen priesterwijdingen. Een deel van deze jongere generatie is momenteel bezig met een vervolgopleidingen, zodat we binnenkort onze eigen broeders kunnen onderwijzen.
Het is een interessante tijd in Ierland en bij dominicanen. Zoals overal in de Westerse wereld worden ook hier de kerkbankjes leger en leger, toch zijn er toch ook jongerenorganisaties als Youth 2000, die regelmatig goed bezochte retraites organiseren. Regionale retraites trekken ongeveer 60 tot 100 jongeren, een jaarlijks vierdaags jongerenfestival in de zomer trekt tussen de 1200 en 1500 jongeren. We proberen moderne media te gebruiken, zelf werk ik met iPhone/iPad Apps en professionele video.

Dorst naar het Evangelie

Tijdens het eten in de refter.

Er is, zo lijkt het mij, echt dorst naar het levende water van het Evangelie. Veel mensen zoeken naar iets wat hun leven compleet maakt. Ik heb dit zelf ontdekt, tijdens mijn eigen bekering. Onze Heer staat te kloppen op de deur en wacht tot die geopend wordt. De leer van de Kerk is een gigantische schatkist die erop wacht ontdekt te worden.
Sommigen zeggen dat de kerkleer ouderwets is, mijn ervaring is dat het tegenovergestelde juist is. De leer van de kerk is juist heel modern en geeft antwoorden op vragen waar de huidige maatschappij niet goed raad mee weet. Wel is er moeite en inspanning nodig om Gods plan goed te begrijpen. We kunnen er tegenwoordig niet meer vanuit gaan dat mensen het Evangelie zelf vinden. Daarom moeten we nieuwe manieren vinden om hen uit te nodigen om deze schat te ontdekken. Mijn (beperkte) ervaringen met jongeren in Ierland is dat als zij het geloof eenmaal te pakken krijgen, ze het niet meer los kunnen laten en graag meer willen leren.

iDoms Portal is een app voor IPhone en IPad. Klik op de afbeelding voor meer informatie.

Opwindende jaren!

Ik denk dat de komende jaren erg opwindende jaren kunnen worden. De recente synode over nieuwe evangelisatie vestigde de aandacht op het belang dat het Evangelie opnieuw verkondigd moet worden in onze moderne maatschappij. Het is daarbij van het uiterste belang dat we ons geloof in een fatsoenlijke en begrijpelijke manier kunnen uitleggen.
Nog belangrijker is het echter dat we getuigenis kunnen geven wat het betekent om Jezus Christus in ons leven te hebben ontmoet. Daar zijn wij, dominicanen, achthonderd jaar geleden voor gesticht! St Thomas van Aquino omschrijft het als Contemplata aliis Tradere, dat zo ongeveer betekend dat we de vruchten van onze eigen contemplatie aan anderen overdragen.

– Klik hier voor het videokanaal van Luuk Jansen op youtube.
– Klik hier voor het persoonlijke blog van Luuk.
– Luuk was een van de hoofdpersonen in het KRO-programma De Reünie van 22 april 2012. U kunt deze aflevering hier terugkijken, Luuk staat centraal vanaf plm. minuut 35.

 Klik hier voor de eerder geplaatste eerste bijdrage van Rick van Lier, dominicaan in Canada.