27 December 2012

Jonge theologen lanceren dwarse website

Ga naar overzicht

Deel op:

Komende Kerstnacht wordt gOd geboren’, liet een groep jonge theologen een paar dagen voor Kerstmis weten. Inderdaad is inmiddels een nieuwe website in de lucht: gOdschrift geheten, met korte, actuele essays over politiek, wetenschap, kunst en liefde. Erik Borgman ondersteunde het initiatief vanaf het begin.

Logo van de nieuwe site gOdschrift.

De nieuwe website gaat niet over religie en spiritualiteit, maar over god en geloof. &Over datgene wat wordt verzwegen, maar tegelijk wordt verondersteld. Over wat wordt gezien als bron van alle ellende en tegelijk als krachtigste oplossing daarvan’, zegt redacteur Lucien van Liere.

Erik Borgman, winnaar van de Theologie Publieksprijs 2012 en lekendominicaan, heeft zich vanaf het begin aan het initiatief verbonden. Volgens hem heeft de Nederlandse samenleving de neiging om storende stemmen het zwijgen op te leggen. Geloof en christendom gelden als zulke stemmen. &Zij verstoren vaak de rechtlijnige oplossingen van problemen, de politieke correctheid die tegenstellingen smoort, de rust die alleen in stand kan blijven bij de gratie van onwetendheid.’

De redactie noemt zichzelf 'jong’ en beschouwt zichzelf als een nieuwe generatie theologen. Die generatie bestaat volgens Tom de Haan (32) uit kritische en eigenwijze denkers die geen knieval willen maken voor wat volgens kerk, wetenschap of maatschappij door de beugel kan. Hij voelt niets voor religieus fanatisme, maar vindt valse bescheidenheid ook een doodlopende weg. &Wij kunnen niet zelf tot een heilige waarheid komen, maar we zijn wel scherp genoeg om te signaleren wat niet voor waarheid mag doorgaan, en moedig genoeg om iets profetisch te zeggen.’

gOd is vanaf de kerstnacht te vinden op www.godschrift.nl. U kunt zich daar aanmelden om op de hoogte te blijven. Op Twitter en Facebook doen ze ook mee.

Klik hier voor het artikel Nooit genoeg geboorte van Erik Borgman op gOdschrift.