11 December 2012

Digitaal tijdreizen

Ga naar overzicht

Deel op:

en zou verwachten dat de Orde der Predikers voorop loopt in de digitale revolutie, gezien de kansen die internet en sociale media bieden. Dat is niet het geval. Misschien omdat ze tegelijk eeuwen willen overzien? Twee recente initiatieven van jonge dominicanen in Ierland en Duitsland geven die indruk.

Ierland

De dominicaanse studenten in Ierland maken de serie Ears to here, met korte teksten van kerkvaders. Voor het begin van de advent kozen ze voor de catechese van Cyrillus van Jeruzalem (vierde eeuw).
Deze en andere bijdragen zijn te beluisteren en te bekijken via Dominicans Interactive.

Duitsland

Jonge dominicanen uit Mainz en Worms hebben recent samen een schola gevormd om een CD te maken met dominicaanse liederen. Onder leiding van Thomas Möller o.p. zong de schola de Vespers van St. Dominicus in de dominicaanse kerk van St. Sophia in Hamburg, Duitsland.

Sinds 1256 kent de Orde haar eigen vorm van de Romeinse rite, bekend als de Dominicaanse rite, en een eigen vorm van gezang. Pas in 1969 nam de Orde de Romeinse rite aan, na de hervorming ervan door het Tweede Vaticaans Concilie. Niettemin wordt de dominicaanse muziek nog in veel communiteiten gezongen.

De CD bevat ook orgelimprovisaties door prof. Thierry Mechler. De CD kan besteld worden via deze pdf. Kosten: €14.99.

Overigens kunt u voor het beluisteren van een preek dagelijks terecht op deze (Engelstalige) website: The Word.