11 December 2012

David willen zijn, ondanks alles

Ga naar overzicht

Deel op:

div>De &gemeentetijd’ tijdens de vieringen in de kapel van psychiatrische instelling 'de Grote Beek’ is voor pastor en lekendominicaan Roy Clermons bijzonder. De cliënten komen zelf aan het woord en delen wat hun op het hart ligt, met elkaar en met God. &Vaak vertellen ze over hun innerlijke strijd tussen goed en kwaad, tussen de David en Goliath in henzelf.’

door Roy Clermons

In hun leven heeft Goliath vaak gewonnen en een destructief spoor getrokken in het eigen en andermans leven. Goliath is ook nooit definitief verslagen, elke dag opnieuw moet de strijd geleverd worden, in een manische periode of in een psychose zelfs op het scherp van de snede.
Maar de mensen die ik ontmoet, blijven de strijd aangaan. Daarin herken ik een hardnekkige David die altijd bereid is te strijden uit naam van het goede, die weet dat hij ook kan verliezen en regelmatig het onderspit delft.

Om gek van te worden
De innerlijke David geeft niet op, hij kan niet anders, opgeven is geen optie. Maar die innerlijke strijd is om gek van te worden; daarom kiezen clie?nten soms zelf voor de dood. Misschien is opgeven niet het juiste woord. Dat zou hen afschilderen als lafaards, of zwakkelingen. Niets is minder waar. De strijd kan een mens teveel worden.

Goliath en David. Rembrandt van Rijn.

De verhalen van de clie?nten hebben vaak iets weg van een duivelse soapserie waarvan elke dag een lange aflevering is. Ze nemen de hoofdrol op zich om de strijd met hun innerlijke Goliath aan te gaan, soms tegen beter weten in. Dat raakt me iedere keer opnieuw. Het wezenlijke verschil is, dat een soapserie fictief is en een aflevering maar een half uur duurt, terwijl de verhalen in de gemeentetijd samenvattingen zijn van hun dagelijkse realiteit.

David willen zijn
Wanneer ik de verhalen hoor, zie ik in gedachten een verbaasde Goliath voor me, die na iedere genadeklap die hij David denkt te geven, deze weer ziet opstaan. Stiekem hoop ik dat Goliath door de volharding van David zal bezwijken, dat hij er gek van wordt. Maar ik zie mensen strijden tot aan hun dood.
De psychiatrie is een confrontatie met een realiteit waarin het goede niet altijd wint. Toch is God ook hier te vinden: in de neiging van mensen om in alle ellende en gekte David te willen zijn.

Dit is de ingekorte versie van een artikel dat verscheen in Geloven Onderweg.