20 December 2012

Brazilië: prijs voor twee 'bevrijdingsbisschoppen'

Ga naar overzicht

Deel op:

e Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft de bisschoppen Tomas Balduino o.p. (89) en Pedro Casaldaliga (84) onderscheiden met de mensenrechtenprijs van de Braziliaanse overheid. Het denken van de twee emeriti is verwant aan de bevrijdingstheologie. Zij danken de prijs aan hun inzet voor de rechten van de oorspronkelijke indianenbevolking.

Pedro Casaldaliga

De van oorsprong Spaanse Pedro Casaldaliga haalde recent nog het wereldnieuws na  doodsbedreigingen wegens zijn inzet voor de grondrechten van de indianenbevolking. De dominicaan Tomas Balduino werd een nationale bekendheid door zijn verzet tegen de rechtse militaire dictatuur (1964-1985) in Brazilië. In 1972 gaf hij tevens de aanzet tot de CIMI, de Commissie voor Landpastoraal van de Braziliaanse bisschoppen.

In haar lofrede noemde de sociaaldemocratische presidente Roussef de strijd voor de mensenrechten een belangrijke nationale opdracht. Zij moedigde de in totaal zeventien onderscheiden inwoners van haar land aan niet ontmoedigd te raken.

Dilma Roussef, sinds 2010 president, raakte zelf eind jaren zestig betrokken bij het verzet tegen de militaire regering. Begin jaren zeventig zat ze drie jaar gevangen en werd ze gemarteld.

Tomas Balduino o.p. met een indiaanse cameraploeg.

Tomas Balduino zet zich met name in voor de landlozen, net als zijn Franse dominicaanse medebroeders Henri Burin des Roziers en Xavier Plassat. De laatste ontving de prijs in 2009. Ondanks de vernieuwende en socialer ingestelde regeringen van Lula en nu Roussef hebben grootgrondbezitters in Brazilië nog steeds veel macht, en worden de rechten van arme en landloze boeren en indiaanse volkeren met voeten getreden.

Balduino ontvangt de prijs van de president.

Pedro Casaldaliga is lid van de claretijnen en een van de bekendere bevrijdingstheologen van Latijns-Amerika. Hij kwam in 1988 in conflict met het Vaticaan en werd door Jozef Ratzinger, destijds prefect van de congregatie voor de geloofsleer en nu paus Benedictus XVI, op het matje geroepen. Daarnaast werd hij vele malen met de dood bedreigt. Een Spaanse televisiezender werkt aan een film over zijn leven.

Bronnen: RKNieuws.net, Kerknet, Kathpress, Wikipedia