27 December 2012

Achtste congregatie bij Zusters van Vrede

Ga naar overzicht

Deel op:

n de Amerikaanse Dominican Sisters of Peace is een achtste zustercongregatie opgegaan, de zusters van St. Catherine de’ Ricci. Samen willen de dominicanessen zorgen dat ze ondanks de vergrijzing in hun gelederen hun werk kunnen voortzetten of vernieuwen.

Wapen van de nieuwe congregatie.

De Dominican Sisters of Peace ontstonden in 2009 uit de fusie van zeven van de dertig Amerikaanse congregaties van actieve zusters dominicanessen. De achtste partner trad op 15 december in met een viering in Columbus, Ohio, via het web gevolgd door zusters en andere betrokkenen door de hele wereld.

Er zijn zestig zusters van St. Catherine de’ Ricci en 64 geassocieerde leken. De congregatie bestond sinds 1880 en is opgericht om te zorgen voor het geestelijk leven van vrouwen. Ze zijn gevestigd in Upper Darby, Pennsylvania (200 km ten zuiden van New York). Ze werken onder meer in twee retraitehuizen en in geestelijke begeleiding in parochies. Dat werk zetten ze voort.

Volgens zr. Anne Lytgoe fuseert de congregatie omdat ze te klein werd om haar eigen bestuur goed vorm te geven. Als onderdeel van de nieuwe fusiecongregatie denken ze &beter een bijdrage te kunnen blijven leveren aan Gods volk’. Zr. Margaret Ormond, priorin van de Vredezusters, verwelkomde de nieuwe zusters. &Ze hebben zo veel te geven. We staan te popelen om te delen en van hen te leren’, zei ze.

Margaret Osmond o.p. legt uit waarom zij priorin is en geen &moeder overste’.

 De Dominican Sisters of Peace hebben nu meer dan 600 zusters en 500 geassocieerde leken in 37 Amerikaanse staten en negen landen. Ze werken op allerlei gebied, zoals onderwijs, gezondheidszorg, geestelijke en pastorale zorg, in gevangenissen en in ecologische projecten. De congregatie telt 27 instellingen, waaronder drie colleges, vier middelbare scholen, twee basisscholen, vier gezondheidscentra, vijf boerderijen / ecologische centra, vijf retraitehuizen en een huisvestingsproject voor mensen met een laag inkomen.

Meer over de Dominican Sisters of Peace: www.oppeace.org.

De zusters hebben een eigen videokanaal op YouTube.