22 November 2012

TGL over 40 jaar vrouw- en geloofsbeweging

Ga naar overzicht

Deel op:

n 2013 is het veertig jaar geleden dat Mary Daly haar beroemde boek &Beyond God the Father’ publiceerde. Voor het Vlaams-Nederlandse tijdschrift TGL (Tijdschrift voor Geestelijk Leven) is dat aanleiding om in het novembernummer van dit jaar de balans op te maken van veertig jaar vrouw- en geloofbeweging.

Wat is er van de vrouwenbeweging geworden? Hoort u nog wel eens de woorden 'feminisme’ en 'vrouwenbevrijding’ vallen, die een aantal decennia terug zo prominent in de media voorkwamen? Het feit dat het veel rustiger is rond deze thema’s, betekent niet dat ze uitgewerkt zijn, stelt Leo Oosterveen o.p. in zijn redactionele inleiding.

Het boek van filosofe en theologe Mary Daly (in 1983 in het Nederlands verschenen als Voorbij God de Vader: Op weg naar een feministische bevrijdingsfilosofie) is fundamenteel voor veel feministische theologen en voor de bredere vrouw- en geloofbeweging in de VS en Europa. Een van de bekendste uitspraken in dit boek is: &Als God mannelijk is, dan is het mannelijke God’. Daarmee opende Daly vanuit een nieuw perspectief een kritische discussie over de geschiedenis van de christelijke traditie en over de vraag wie er nu eigenlijk aan het w/Woord mag komen!

In dit TGL-nummer komen auteurs aan het woord over het denken en werken op grensvlakken van grensvlak van kerk, pastoraat, zorg, theologie, spiritualiteit en sociale emancipatie. Het nummer besluit met een gesprek met twee mannen over hun affiniteit met de vrouw-geloofbeweging en de feministische theologie.

Klik hier voor inleiding en inhoudsopgave en hier voor bestellingen en abonnementen. In Nederland kunt u ook contact opnemen met Ans Metz.