13 November 2012

De geloofstwisten van Apple en Windows

Ga naar overzicht

Deel op:

e school waar lekendominicaan Theo Ruiter docent levensbeschouwing is, stapte over op Apple-computers. Tot zijn verbazing merkte hij dat de voor- en tegenstanders van Apple en Windows fel zijn als voeren zij een geloofsstrijd. &Windows is protestant. Apple is katholiek.’

Mijn school geeft vooruitstrevend onderwijs en daar hoort digitaal onderwijs bij. De ICT-mensen hebben gekozen voor Apple. Mij ontgaan de technische aspecten van de keuze, ik ben een leraar en ben dik tevreden met het MacBook dat mijn lessen ondersteunt.
Maar zowel op school als thuis blijkt de keuze voor Apple tot heftige reacties te leiden. In de lerarenkamer en aan de eettafel thuis blijkt de wereld verdeeld in volgelingen van Windows en volgelingen van Apple. Opeens ben ik deel van een discussie waar ik weinig mee heb. Voor mij werken beide systemen goed, ik maak ook geen keuze tussen Bill Gates of Steve Jobs. Beiden dragen bij aan een beter leven en daar geniet ik van.

Theo Ruiter tijdens zijn &eredienst’.

Verbonden in de cloud
Een ICT-studiedag op school sleurt mij jammerlijk mee in deze twisten. De oorzaak is een charmante dame van Apple. Wij zitten als docenten met het MacBook op schoot in de aula. Het licht wordt getemperd en de spotlight richt zich op de Apple-dame. Zij opent haar MacBook en een klein verlicht appeltje verschijnt in het halfduister.
Ze vraagt ons onze draagbare computers te openen en neemt ons mee in de wereld van Apple. In de aula lichten de iconen op: wij zijn met elkaar verbonden in de Cloud van Apple. De wolk van Apple beschermt ons, waar ook ter wereld. Is er een probleem? Apple lost het op. Wat een heerlijke studiedag.

Offergave
Geïnspireerd en vol vertrouwen zet ik mijn adresboek over van Windows naar Apple. Het lukt niet. De helpknop geeft verlossing. Met de creditcard breng ik een kleine offergave aan Apple. Deze wordt beantwoord met een app, waarmee ik de adressen vlekkeloos kan overzetten.
Stralend vertel ik thuis aan tafel over de studiedag en de ideale hulp van Apple. Mijn drie zoons reageren scherp. Eén bevestigt enthousiast het geluk dat ik heb. Hij gelooft in Apple en werkt met een IPhone, IPad en een MacBook.
Mijn twee andere zoons reageren geïrriteerd. Apple is voor watjes. Alles wordt voor je gedaan. Gebruik je Apple, dan heb je alles volgens hun systeem te doen. Je bent je vrijheid kwijt! &Wij zijn zelfstandig. Wij bepalen zelf wat onze computer moet doen. Wij zullen nooit Apple gebruiken, wij zijn trouw aan Windows. Windows respecteert je vrijheid, is open, staat toe dat je experimenteert.’

Zie je het niet?
De volgende dag op school, tijdens de koffie, herhaalt zich de teleurstelling. Ik vertel dat ik de studiedag mooi vond, maar de koffietafel valt stil. Een collega zegt: &Verlaat jij Windows? Laat jij je door de liturgie van Apple van Windows weghalen? Zie je niet wat er gebeurt? Jij als katholiek moet dit toch zien? De cultus om Steve Jobs, de mysteries rond het verschijnen van de producten, de vaste opstelling in de winkels. Steve Jobs was een kerkvorst die alles tot in detail bepaalt. Apple is katholiek, daarom voel jij je daar gelukkig bij.’
De bel redt mij uit dit heilloos koffiekwartier.

Thuis, aan tafel, vertel ik voorzichtig over mijn ervaringen. IPad-zoon Pieter-Jan steunt mij: &Ja pa, Apple is katholiek en Windows protestant. Daarom reageren mensen zo fel. Vroeger was je katholiek of  protestant, nu ben je Apple of Windows.’

Theo Ruiter is lekendominicaan en docent levensbeschouwing. Een eerder artikel van zijn hand: &De Vraag: open brief aan een leerling’.