15 November 2012

15 november: H. Albertus de Grote

Ga naar overzicht

Deel op:

andaag is de feestdag van Albertus Magnus of Albertus de Grote (ca. 1200-1280). Kerkleraar, patroon van de wetenschappers en ook na eeuwen nog een fenomeen.

Albertus de Grote (Magnus) (1200-1280)

Albertus werd bij leven al &de grote’ genoemd, en ook wel doctor universalis, universeel geleerde. Hij was de eerste buitenlander die theologie en filosofie doceerde op de universiteit van Parijs, hij bestuurde de orde in verschillende functies, was korte tijd bisschop en gaf intussen blijk van een enorme nieuwsgierigheid. Zo schreef hij boeken over stenen en mineralen, en over het gedrag van dieren. Vol verwondering, maar tegelijk heel oplettend en precies.

Via zijn leerling Thomas van Aquino (1225-1274) heeft Albertus een blijvende invloed gekregen op de theologie en filosofie. Eerder publiceerde deze website een portret van Albertus, geschreven door Edward Schillebeeckx.

Lezingen: Ecclesiasticus 6, 18-37 + Psalm 118, 9-14 + Mattheüs 25, 14 – 23

Klik hier voor de dominicaanse heiligenkalender in wording.