03 Oktober 2012

Arezzo, Italië

Ga naar overzicht

Deel op:

ussen Florence en Perugia ligt Arezzo. Jan en Ria Hofstede bezochten de Toscaanse stad in de zomer en deden natuurlijk de plaatselijke Dominicuskerk aan, gebouwd in de dertiende en veertiende eeuw.

De kerk van San Domenico verrees tussen 1275 en het begin van de veertiende eeuw bij het klooster dat, zoals gebruikelijk bij bedelorden, aan de rand van de stad lag. De kerk is gebouwd in opdracht van de familie Tarlati en ontworpen door Nicola Pisano. Gelegen aan de Piazza San Domenico, is het een van de opvallendste elementen van de stad Arezzo.

De gevel heeft een fraai Romaans portaal. In het sobere, eenbeukige interieur, dat wordt overdekt door een balkenplafond, vallen allereerst de zwart-witte omlijstingen op van vensters, koor en zijkapellen.

Het gebouw heeft door de eeuwen heen twijfelachtige restauraties ondergaan; fraai zijn de fresco’s van o.a. Aretine. Tegen de rechtermuur bevindt zich de Dragondellikapel (1370), één van de oorspronkelijke heiligdommen. Onder de kunstwerken dient alle aandacht uit te gaan naar de boven het hoofdaltaar hangende Kruisiging van de jonge Cimabue (ca. 1265).

Links in de kerk is de ingang naar het aangebouwde klooster dat in de Middeleeuwen de zetel was van de Aretine Studium, de universiteit die in 1252 werd opgericht.

Overgenomen uit Presenteerblad van de geloofsgemeenschap van het Dominicanenklooster in Zwolle. 

Klik hier voor meer dominicaanse sporen en schrijf mee!