07 Oktober 2012

7 oktober: O.L. Vrouw van de Rozenkrans

Ga naar overzicht

Deel op:

aria is altijd voorbeeld geweest van contemplatief leven vanuit de wonderlijke dingen die God in haar deed. Maar ook is zij altijd gezien als eerste prediker van het Blijde Nieuws.Vandaag is de feestdag van O.L. Vrouw van de Rozenkrans. Een bericht van Baltasar Hendriks o.p.

Maria geeft Dominicus de rozenkrans, een wijd verspreidde verbeelding van de dominicaanse Mariadevotie. Altaarstuk in de Dominicuskerk Nijmegen.

Haar leven was vol van mysteries die successievelijk worden overwogen tijdens het Rozenkransgebed, via de vier series van geheimen: Blijde Geheimen, Geheimen van het Licht, Droevige Geheimen en Glorievolle Geheimen. Daarin wordt heel het Evangelie samengevat.

De feestdag van vandaag geldt als een jaargetijde van de overwinning op de Turken bij de slag van Lepanto (7 oktober 1571) . Deze werd door de dominicaanse paus Pius V (1504-1572) toegeschreven aan het door hem zelf dringend aanbevolen Rozenkransgebed. Om deze reden stelde hij nog voor ditzelfde jaar het feest in van O.L. Vrouw van de Overwinning op 7 oktober. Zijn opvolger Paus Clemens VIII veranderde de titel van dit feest in wat wij nu nog vieren als het Feest van O.L.Vrouw van de Rozenkrans, ook op 7 oktober.

De devotie tot en de verspreiding van het Rozenkransgebed wordt in onze Orde beschouwd als een speciale taak voor de prediking. Verschillende Generale Kapittels hebben deze devotie zorgvuldig besproken en in grote ernst aanbevolen als bron van evangelische contemplatie en instrument van apostolische evangelisatie.

Aanbevolen lezingen:  Zach. 2, 14 – 17 + Ps.Luc.1,46-55 (Magnificat) + Luc. 1, 26 – 38

Zie ook: 'De rozenkrans is bedacht door leken’

Klik hier voor de dominicaanse heiligenkalender in wording.