05 Oktober 2012

5 oktober: Z. Raymundus van Capua (1330-1399)

Ga naar overzicht

Deel op:

a een eeuw van wonderlijke groei en vitaliteit binnen de Orde deden zich tekenen voor van verslapping en verval. Toen verscheen een nieuwe ster aan het firmament: Raymundus van Capua.

Hij werd geboren in 1330 uit de adellijke familie De la Vigne. Na zijn intrede in de Orde in 1350 werd hij professor in de theologie en geestelijke begeleider van de H. Catharina van Siena, die hij 'mijn dochter en moeder’ noemde.

Ook werd hij pauselijk gedelegeerde van Urbanus VI en Bonifatius IX, directeur van het dominicanessen-monialenklooster in Montepulciano, prior van het dominicanenklooster 'Santa Maria sopra Minerva’ te Rome, auteur en redacteur van de levensbeschrijvingen van de H. Agnes van Montepulciano o.p. en van Catharina van Siena. Hij ijverde vurig voor de terugkomst van de paus uit Avignon naar Rome en trad op als vredestichter tijdens het westers schisma, dat pas in 1417 bij het Concilie van Konstanz zou eindigen.

Raymundus was de 23ste Magister van de Orde (1380–1399) en voerde een radicale hervorming van de orde door, naar het voorbeeld van de vernieuwingsbeweging van de franciscanen. Hij stierf tijdens een visitatie aan de kloosters van Duitsland in Neurenberg, op 5 oktober 1399. Zijn lichaam is begraven in Napels, in 1899 werd hij zalig verklaard door paus Leo XIII.

Klik hier voor de dominicaanse heiligenkalender in wording.