30 Oktober 2012

30 oktober: Z. Terentius en Petrus

Ga naar overzicht

Deel op:

andaag is het de feestdag van twee Ierse zaligen van de orde der dominicanen: Terence Albert O’Brien o.p. en Peter Higgins o.p. leefden in de zeventiende eeuw en stierven als martelaar. Ze werden zalig verklaard in 1992.

Terence Albert O’Brien o.p.

Terence Albert O’Brien o.p. was bisschop. Hij werd geboren omstreeks 1601 in Limerick (Ierland). In 1622 werd hij dominicaan. Hij studeerde in Toledo, Spanje en keerde na zijn priesterwijding terug naar Ierland. Hij werd gekozen tot prior van Limerick en van het klooster in Lorrha. In 1643 werd hij gekozen tot provinciaal overste. In 1647 werd hij geconsacreerd tot bisschop van Emly.
Tijdens de belegering van Limerick door het leger van Oliver Cromwell in 1651 werd hij gearresteerd en geëxecuteerd op 30 oktober 1653. Daarna werd zijn hoofd afgehakt en aan zijn moeder overhandigd. Het hoofd wordt nu nog bewaard in het klooster van Limerick.

Oliver Cromwell (1599-1658) was een puriteins leider in de Engelse Burgeroorlogen tegen de anglicaanse, maar tegelijk pro-Vaticaanse koning Karel I. Dit leidde uiteindelijk tot de afschaffing van de monarchie in 1649. Cromwell werd het staatshoofd (&Lord Protector’) van het Engelse Gemenebest, van 1649 tot 1653, nadat hij Karel I had laten onthoofden. Na zijn dood werd de monarchie hersteld. Cromwells lijk werd in 1661 opgegraven en postuum geëxecuteerd.

Peter O’Higgins o.p.

Peter Higgins o.p. werd in 1602 geboren nabij Dublin, Ierland. In 1627 stond ook hij op de lijst van Ierse Dominicanen die in Spanje woonden. In de jaren rondom 1630 was hij weer actief in Ierland, in Dublin en Naas. In het laatste klooster werd hij twee maal tot prior  gekozen. Na de opstand van 1641, waarbij katholieke Ieren in verzet kwamen tegen de Engelse protestantse elite, werd de orde hardhandig hersteld. Peter Higgins werd gevangengenomen en opgehangen op 23 maart 1642. Op het schavot verklaarde hij zich nog eens onschuldig maar trouw tot in de dood aan Kerk en Orde.

Samen met 15 andere slachtoffers van de vervolging (1579-1654) werden zij op 27september 1992 zalig verklaard.

Klik hier voor de dominicaanse heiligenkalender in wording.