12 September 2012

Twaalf jaar Catharina van Siena spelen

Ga naar overzicht

Deel op:

atherina van Siena is, in de woorden van de Amerikaanse dominicanes Nancy Murray &de stem van de nederige, die de waarheid zegt tegen de macht’. Twaalf jaar speelt de zus van acteur Bill Murray al de Middeleeuwse mystica, en dat heeft haar diepgaand beïnvloed. &Ik kan haar niet spelen zonder mezelf ook te laten horen.’ In haar dagelijks leven werkt zr. Nancy in een armenhuis in Chicago en met kinderen van migranten.

Zelf had ze nooit gedacht dat haar religieuze leven deels zou bestaan uit het jarenlang spelen van Catharina van Siena, een inspirerende dominicanes uit de veertiende eeuw. &Een vrouw van deze tijd’ heet de voorstelling. Ze herkent de gezondheidsproblemen (toen de pest, nu AIDS), de tekortschietende zorg voor de armen en het gesteggel in de kerk.

Nancy noemt Catharina &een radicale feminist met pit en humor’, die zichzelf helemaal gaf aan haar werk voor kwetsbare mensen en daarnaast meer dan vierhonderd brieven schreef aan wereldse en kerkelijke leiders. Catharina van Siena is kerkleraar en wordt samen met Dominicus als grondlegger van de orde beschouwd.

Zr. Nancy zal in ieder geval op 14 oktober weer haar twee uur durende stuk spelen tijdens een retraite in New York. De voorstelling is ooit geschreven voor de Dominican Leadership Conference in 2000. Voor Nancy was toneelspel niet vreemd, ze komt uit een gezin van toneelspelers, van wie haar broer Bill Murray de bekendste is.

Inmiddels heeft ze ook een verzoek gekregen om een voorstelling te schrijven over Dorothy Stang, een religieuze die opkwam voor de armen in het Braziliaanse regenwoud en vermoord werd. Ook werkt ze aan een script over Karen Klimczak, een religieuze die zich inzette voor ex-gevangenen en op Goede Vrijdag 2006 werd vermoord door een gevangene tijdens diens verlof. &Mensen houden van verhalen’, zegt zr. Nancy Murray, &en dit zijn verhalen die gehoord moeten worden’.

Bron