20 September 2012

Kort internationaal nieuws

Ga naar overzicht

Deel op:

eer een prijs voor de Mexicaanse dominicaanse bisschop Lopez, protestacties op wielen in de Verenigde Staten en een bericht uit Pakistan, uit het dominicaanse vredescentrum. Een keuze uit nieuws uit het wereldwijde dominicaanse netwerk.

Bisschop Raúl Vera López o.p.

Prijs voor Mexicaanse bisschop Raúl Vera López

De Mexicaanse dominicaanse bisschop van Saltillo, Raúl Vera López, kreeg op 11 september een onderscheiding van het parlement van de deelstaat Guerrero. De prijs wordt toegekend aan een instelling of een persoon die zich inzet voor vrede in de samenleving. Daags daarvoor werden in de regio nog zestien lichamen gevonden van mensen die gemarteld en daarna geëxecuteerd waren. López toonde zich geschokt en wees verslaggevers erop dat deze regio momenteel getroffen wordt door een golf van corruptie en geweld door drugsbendes.
De bisschop haalt geregeld het nieuws omdat hij opkomt voor armen, migranten en homoseksuelen. Het Vaticaan volgt hem kritisch. Vorig jaar stuurden de Nederlandse dominicanen en lekendominicanen hem een open brief bij wijze van hart onder de riem.

Bronnen: La Croix en Fides.

Dominicanen wijzen op lot Pakistaanse kinderen

Volgens James Channan o.p., directeur van het dominicaanse vredescentrum in Lahore, Pakistan, hebben christelijke kinderen in Pakistan het alsmaar slechter. Onlangs was er internationale aandacht voor Rimsha Masih, een zwakbegaafd christelijk meisje dat vastgezet werd omdat er verbrande bladzijden van de Qor’an in haar tas zaten. Later bleek een fanatieke imam daarvoor verantwoordelijk te zijn, hij is opgepakt.
Christenen in Pakistan hebben het moeilijk, lieten Channan en andere christelijke leiders weten aan de Pakistaanse regering en de Verenigde Naties. De organisatie van dominicanen bij de VN ondersteunt de oproep. Kinderen, vooral meisjes, worden ontvoerd, verkracht en gedwongen bekeerd tot de islam, en nu dus ook beschuldigd van blasfemie, een ernstige misdaad in Pakistan.

Zuster Simone Campbell op Conventie Democraten 

Eerder (in juli) berichtte deze website over de actie Nuns on the Bus, een gelovig protest van Amerikaanse zusters tegen het Ryan Budget.
Dat financiële voorstel, aangenomen door het Amerikaanse Congres, bevoorrecht de bevoorrechten en schaadt de gewone mensen.
Woordvoerster dominicanes Simone Campbell sprak onlangs op de Democratische Conventie, waar Barack Obama werd aangewezen als presidentskandidaat voor de komende verkiezingen.

 

Zr. Ceil Roeger o.p. met de Mexicaanse Maria bij een afbeelding van haar vier zoons die &verdwenen’ zijn.

Mexicaanse caravan
toert door VS

Er rijdt nog een voertuig door de VS waar dominicanessen bij betrokken zijn. Caravan for Peace vraagt aandacht voor het lot van de duizenden slachtoffers van de extreme drugsoorlog die nu al jaren aan de gang is in Mexico. Met name dominicanessen in Amerika zijn zeer bij deze protestactie betrokken.

 

En waar is de magister?

Internationale religieuze oversten horen tot de drukst reizende mensen op de planeet. Dat geldt ook voor de magister van de dominicanen, Bruno Cadoré o.p..
3-14 september: bestuursvergaderingen
7-9 september: gesprekken met Poolse zusters
17-19 september: gesprekken met Spaanse provinciaal-oversten
22-23 september: conferentie van Amerikaanse zusters
25-3 oktober: bezoek aan Puerto Rico en Venezuela