04 September 2012

'Huis van onderscheiding' voor aspirant-zusters

Ga naar overzicht

Deel op:

n het Amerikaanse New Orleans werd onlangs het &Magnificat Huis van onderscheiding’ geopend door aartsbisschop Gregory Aymond. Het huis is bedoeld voor vrouwen die zich willen oriënteren op een leven als religieus. De dominicanessen van Adrian werken erin samen met andere congregaties. Het is het eerste in zijn soort.

Aartsbisschop Aymond (rechts) krijgt een &hug’ tijdens de feestelijke opening van het roepingenhuis.

In het parochiehuis van St. Rita zijn twee verdiepingen bestemd voor vrouwen die er samen willen leven en hun roeping willen onderzoeken. Het huis staat vlakbij een dominicaanse middelbare school.
Twee vrouwen zijn er inmiddels ingetrokken, drie anderen overwegen het, en sinds het nieuws bekend is geworden hebben verschillende vrouwen informatie opgevraagd. Er is plaats voor maximaal acht jonge vrouwen, die er gemiddeld een half jaar zullen wonen.

Twee oudere en ervaren zusters wonen ook in het Magnificat-huis, genoemd naar het gebed van Maria. Zij willen laten zien hoe het leven in gemeenschap gaat: hoe te communiceren en het leven te delen. De jonge vrouwen maken daarnaast kennis met de specifieke charisma’s van de verschillende congregaties, waaronder de dominicanessen van Adrian. Deze samenwerking is uniek.

In de Verenigde Staten bestaan spanningen tussen lokale bisschoppen en vrouwelijke religieuzen. In april werd bekend dat het Vaticaan een commissie heeft ingesteld om de Leadership Conference of Women Religious te hervormen. Bij deze koepelorganisatie zijn de meeste van de 56.000 zusters in de VS aangesloten. Het Vaticaan en veel bisschoppen vinden de zusters te vooruitstrevend in hun opvattingen en te kritisch in hun apostolaat. In New Orleans zijn de verhoudingen echter goed. Aartsbisschop Aymond prees het werk van de ongeveer vijftig communiteiten van vrouwelijke religieuzen. &We zijn zeer, zeer gezegend met hun aanwezigheid, hun gebed en hun werk’, zei hij.

Zie dit bericht van de Adrian zusters en dit uitgebreide nieuwsbericht.