14 Augustus 2012

Toulouse, Couvent des Jacobins

Ga naar overzicht

Deel op:

erkhistoricus Hans de Jong bezocht tijdens zijn vakantie Toulouse, waar het schitterende Couvent des Jacobins staat. Het is naar verluid het oudste klooster van de dominicanen, met een wereldberoemd palmier in de kloosterkerk, die 'een voorbeeld is van de Zuid-Franse gotiek waar de dominicanen de uitvinders van zijn’.

Binnentuin van het klooster.

Alsof dat niet genoeg is, is Sint Thomas van Aquino er ook nog begraven. Hans de Jong kwam er ook levende dominicanen tegen: een reisgezelschap uit Vlaanderen dat een reis maakte door Zuid-Frankrijk, op zoek naar sporen van de katharen en de dominicanen.

Klooster en kerk zijn in de Franse Revolutie echter onteigend. In het klooster zelf zijn geen dominicanen meer, de hoofdzetel van de Zuid-Franse provincie van de dominicanen staat in een buitenwijk van Toulouse.

Buitenaanzicht van de kloosterkerk.

‘De kerk maakt aan de buitenkant een massieve indruk’, schrijft De Jong. ‘Binnen word je overweldigd door de ruimte. De kerk wordt door een reeks pilaren in twee delen verdeeld. Deze serie loopt uit op de Palmier, een hoogtepunt van de gotiek. Het kloosterpand is een rustpunt in de drukke stad.’

Palmier, detail.

Zoals een echte kerkhistoricus betaamt ging Hans de Jong behalve met indrukken ook met een vraag naar huis. Misschien dat lezers van deze site er een antwoord op hebben, oppert hij. ‘De norbertijnen hebben geprobeerd hun abdij in Premontré opnieuw op te richten, maar dit is niet gelukt. Hebben de dominicanen in de negentiende eeuw, toen ze in Frankrijk heropgericht werden, pogingen ondernomen om dit klooster in Toulouse weer in bezit te krijgen?’

Klik hier voor meer dominicaanse sporen.