20 Augustus 2012

Laurentiuskerk Ginneken

Ga naar overzicht

Deel op:

div> &Met dit boek wil ik het religieus erfgoed van de Laurentiuskerk aan de volgende generatie doorgeven’, zegt lekendominicaan Ben Hulshof over zijn &iconografie’ van de Laurentiuskerk in Ginneken. &Kijken wat mensen van toen hebben nagelaten aan de mensen van nu en de komende generatie’.

Lekendominicaan Ben Hulshof.

Al wandelend door de Laurentiuskerk met zijn bijzondere lichtinval raakte Ben Hulshof (1937) gefascineerd door de vele afbeeldingen, teksten en versieringen. Toen hij daar meer van wilde weten, stuitte hij in het gemeentearchief van Breda bij toeval op een met kroontjespen geschreven velletje papier van de architect van de Laurentiuskerk: Jos Cuypers (1861-1949).

Daarin schreef Cuypers over de betekenissen van de afbeeldingen, teksten en versieringen in relatie tot het ontwerp van de kerk. Het is vooral deze uitleg geweest die Hulshof heeft gei?nspireerd tot het schrijven van het boek.

Ben Hulshof is al 35 jaar als vrijwilliger verbonden aan de Laurentiuskerk in de wijk Ginneken in Breda. Als lector en koster zet hij zich actief in voor de vieringen en het onderhoud van de kerk. Daarnaast is Ben Hulshof lekendominicaan.

Het boek telt 42 pagina’s met veel recent en oud beeldmateriaal. Hulshof geeft de lezer als het ware een rondleiding door de Laurentiuskerk. Hij staat stil bij onder meer de indeling van de kerk, het glas in lood, de plafondschildering, de portrettengalerij, de sacristie, de klokken en vele andere bezienswaardigheden.

Ook de architecten worden niet vergeten. Uiteraard is dit boek niet compleet zonder de levensbeschrijving van de heilige Laurentius aan wie de kerk is gewijd. Dertig procent van de opbrengst van het boek komt ten goede aan de realisering van dagkapel/stilteruimte in de Laurentiuskerk.

Een uitgave van Uitgeverij Van Kemenade.