23 Augustus 2012

23 augustus: H. Rosa de Lima (1586-1617)

Ga naar overzicht

Deel op:

ekendominicaan Rosa de Lima was de eerste heilige van Noord- en Zuid-Amerika. Ze is al sinds 1671 de patrones van Latijns-Amerika. Vandaag is haar feestdag.

Rosa werd geboren in Lima op 20 april 1586 als Isabel Flores de Oliva. Vanwege haar schoonheid werd ze spoedig Rosa genoemd, waaraan zij later zelf ‘de Santa Maria’ toevoegde.

Ziekenzorg
Haar heiligheid was voornamelijk gekenmerkt door haar leven van intens gebed en constante boetvaardigheid. Geïnspireerd door Catharina van Siena (1347-1380) bouwde ze een eenvoudige ziekenpost voor de armsten van Lima. De ziekenpost groeide later uit tot een klein ziekenhuis.
Rosa was bevriend met Martin de Porres (1579-1639), de dominicaanse broeder die als eerste kleurling heilig werd verklaard. Ze was twintig jaar toen ze haar ‘geloften’ aflegde als lid van de derde orde van de dominicanen. Gedreven door haar hang naar stilte bouwde zij een kluisje in de achtertuin van haar ouderlijk huis. Tuin en kluis horen nu bij het dominicanenklooster dat daar gebouwd is.

Dood
Rosa werd ernstig ziek en onderging een lange lijdensweg, die eindigde in verlamming. Ze stierf op 31-jarige leeftijd te Lima, op 14 augustus 1617. Na haar dood realiseerden de bewoners van Lima zich dat er een heilige onder hen was gestorven. In de huidige basiliek van Dominicus, hartje stad, bevinden zich de relikwieën van de drie heiligen uit Lima: Martin de Porres, Rosa de Lima en broeder Johannes Macias (1585-1645).
Tijdens de heiligverklaring van Rosa de Lima in 1671 getuigde Paus Clemens X dat ‘sinds de ontdekking van Peru geen missionaris is opgestaan die een dergelijke algemene beweging van boetvaardigheid heeft losgeslagen’.

Sittard
Rosa wordt niet alleen vereerd als de patrones van Lima, Peru en heel Latijns-Amerika, maar ook van de Filipijnen. Ook in Nederland wordt zij vereerd, sinds door haar voorspraak de stad Sittard in 1671 zou zijn bevrijd van de pest. Op het hoogste punt van Sittard staat een kleine kapel ter ere van haar.
Rosa is ook patroon van de tuinmannen en bloemisten en haar voorspraak wordt ingeroepen tegen familieruzies en bij verwondingen. Haar vaste iconografie toont haar met een metalen kroon verborgen onder rozen en een ijzeren ketting om haar middel, alsook met een rozenkrans, teken van haar verbondenheid met de dominicaanse spiritualiteit.

Klik hier voor een portret van Rosa de Lima

Klik hier voor de dominicaanse heiligenkalender in wording.

Baltasar Hendriks o.p.