18 Augustus 2012

18 augustus: Z. Mannes de Guzman (1170(?)-1236)

Ga naar overzicht

Deel op:

eze oudere broer van Dominicus was zeer contemplatief ingesteld en was toch nauw betrokken bij de stichting van Dominicus, zoals bijvoorbeeld bij de oprichting van het Jacobus-klooster in Parijs. Vandaag is het zijn feestdag.

Dominicus had hem naar Parijs gezonden, samen met enkele anderen. Later werd hij, ook nog door Dominicus zelf, aangesteld als begeleider van de monialen in Madrid.

Ter gelegenheid van de heiligverklaring van Dominicus in 1234 ging hij terug naar hun geboorteplaats Caleruega (Burgos, Spanje) waar hij een kapel bouwde op de plaats waar Dominicus zou zijn geboren. Tegenwoordig staat daar het bekende monialenkooster van Caleruega.

Mannes stierf in het monialenklooster van Petrus van Gumiel de Izán, waar hij werd begraven. Een gedeelte van zijn relikwieën wordt nog bewaard in Caleruega.

Klik hier voor de dominicaanse heiligenkalender in wording.