Kopstukken

Ceslaus van Polen (1180-1243)

eze Poolse dominicaan was een van de eerste volgelingen van Dominicus en broer van de H. Hyacinthus met wie hij, nadat hij al priester was gewijd van de collegiale kerk van de H. Maria in Sandomier, het habijt van de Orde ontving uit de handen van Dominicus zelf.

Voornamelijk Silezië was zijn werkterrein waar hij de beginselen legde van de Dominicaanse provincie in Polen (Wroclaw-Breslau). Hiervan was hij ook provinciaal. Hij werd een vurig en overtuigend predikant. Vele zieken werden op zijn voorspraak genezen.

Bij een inval van de Tartaren in 1242 stierf hij de 15de juli van dit jaar. Zijn stoffelijke resten werden bewaard in een kapel in het klooster van Wroclaw, dat op wonderlijke wijze ongeschonden de Tweede Wereldoorlog overleefde.

De foto rechts is van een reconstructie van de schedel van deze zalige, zijn feestdag is 17 juli.

+ Baltasar Hendriks o.p.