07 Juni 2012

Het gezin van mijn halfbroer

Ga naar overzicht

Deel op:

et &Het gezin van mijn halfbroer’ heeft voormalig dominicaan en psycholoog Ton van Dam een boek samengesteld dat een beeld geeft van een arbeidersgezin in Amsterdam-Noord tussen de jaren 1950 en 1980. Een lezersbericht van Frans Lohman.

Ton heeft dit gedaan door een serie interviews te houden met de weduwe, zes dochters en een zoon van zijn halfbroer Han (1919-1991).

Gemene deler
In verschillende hoofdstukken wordt de lezer uitgenodigd deelgenoot te worden van de levenservaring van deze mensen, meer in het bijzonder wat betreft de buurt waar ze woonden, het leven binnenshuis, het gezinsleven, feesten en vakanties, de opvoeding, school en opleiding, uitgaan en relaties, de familie.
Hoewel een hoofdstuk is gewijd aan 'het katholieke geloof’, is het 'typisch katholieke’ de grootste gemene deler geworden van dit hele boek. In zekere zin is dit boek natuurlijk wel wat nostalgisch naar de tijd van toen (zoals Kooten en De Bie zongen: '1948 – toen was geluk nog heel gewoon’) en Ton is er in geslaagd dit beeld goed weer te geven.

Dynamisch aanpassen
Maar tegelijkertijd  gaat het verhaal dieper dan alleen maar een beschrijving van 'die goeie ouwe tijd’. Want speciaal komt naar voren hoe deze mensen zich dynamisch hebben weten te ontwikkelen en zich hebben weten aan te passen aan zoveel veranderingen, speciaal wat betreft het 'geloofsleven’.
Hoewel ieder van ons natuurlijk eigen ervaringen heeft, die zullen verschillen van Ton z’n familie, lijkt het mij dat velen zich kunnen herkennen in en identificeren met de beschrijvingen in dit boek. De vele foto’s geven het geheel het gevoel van een familiealbum, waarin we gaandeweg worden opgenomen.

Het Gezin van mijn Halfbroer (ISBN/EAN 978-90-9026622-0) is te bestellen bij de auteur (per e-mail of telefoon 0251 654762). De prijs is € 15,00 plus € 2,50 portokosten, via 707717205 t.n.v. A.A.F. van Dam – Castricum.

Frans Lohman