22 Juni 2012

Erik Borgman wint theologie Podiumprijs

Ga naar overzicht

Deel op:

ijdens de Nacht van de Theologie in de Hermitage in Amsterdam is op 21 juni hoogleraar theologie en lekendominicaan Erik Borgman verkozen tot meest spraakmakende theoloog van Nederland.

Erik Borgman wint. Presentator Jacobine Geel staat klaar met bloemen.

De Nacht van de Theologie, dit jaar voor de tweede keer georganiseerd op de langste dag van het jaar, wil theologen inspireren bij hun werk en helpen nadenken over de relevantie van het vak in de samenleving van nu. Dat gebeurt in de praktijk vooral om de Nacht heen, door de aandacht die diverse media (vooral uit bekende kringen) besteden aan de vraag wat theologen nu te zeggen hebben.
De Nacht, georganiseerd door Trouw, de IKON, NCRV, Protestantse Kerk Amsterdam, de Remonstranten en uitgeverij Kok Ten Have, is vooral een genoeglijke avond. Een &Boekenbal voor theologen’, zoals vorig jaar iemand schreef, hoewel er, anders dan de eerste keer, ook nog inhoudelijke workshops werden gehouden na het diner. Gezichtsbepalende theologen van allerlei gezindten en achtergronden waren naar de Hermitage in Amsterdam getogen om er te borrelen, te eten, te drinken, te netwerken en om prijswinnaars toe te juichen.

Pamflet
Huub Oosterhuis kreeg een prijs voor zijn hele oeuvre. Hij schreef naar aanleiding van deze prijs het pamflet Red hen die geen verweer hebben, een vlammend pamflet waarin hij stelt dat de hebzucht God heeft vervangen en dat er een ethisch reveil nodig is in de theologie.
De prijs werd uitgereikt door vriend en oud-premier Ruud Lubbers, die allerlei dingen zei, onder meer dat hij zelf zijn geloof niet is kwijtgeraakt, zoals veel generatiegenoten wel, en dat hij behalve verbondenheid ook afstand voelt als &de woedende Huub’ opstaat.

Golfslag van de tijd
De prijs voor de beste theologische publicatie ging naar de protestantse emeritus-hoogleraar praktische theologie Gerben Heitink, voor zijn boek &Golfslag van de tijd&.
De auteur zoekt in een tijd van verwarring naar onze wortels en vindt die in de klassieke cultuur en in het christendom. Aan de hand van filosoof Charles Taylor onderzoekt hij deze wortels, op een persoonlijke manier, en ziet behalve de ontkerkelijking ook &een diep verlangen naar God’ in onze cultuur.

Podiumprijs
Na &cultuurtheoloog’ Frank G. Bosman, die de prijs vorig jaar won, ging de prijs voor de meest spraakmakende theoloog van Nederland nu naar een man die naar eigen zeggen &publieke theologie’ beoefent: Erik Borgman, hoogleraar theologie in Tilburg en lekendominicaan.
Erik Borgman werd na de Avond met Gerben Heitink ontvangen in het nachtelijke radioprogramma Casa Luna, waar gepraat werd over hun werk en over de plaats van de theologie in de samenleving.
Borgman toonde zich een bewonderaar van de dichter Huub Oosterhuis, &Al is hij meer van de klacht dan van het loflied’, maar was ook kritisch over het al te zwartgallige in de analyse van de dichter. &Mensen zijn feitelijk – dat is mijn stokpaardje – helemaal niet alleen maar op plat eigenbelang uit. Ze zoeken naar betekenis, ze hebben zorg voor elkaar.’
De relevantie van theologen is, vindt Borgman, dat zij kijken op een manier waardoor het zoeken naar en vinden van zin en betekenis zichtbaar wordt. En vervolgens brengen ze dat in verband met een traditie waarin daar al veel langer over nagedacht wordt.

Het gesprek met Gerben Heitink en Erik Borgman is hier terug te luisteren.
Klik hier voor het verslag in Trouw.