08 Mei 2012

8 mei: beschermfeest van Maria over de orde

Ga naar overzicht

Deel op:

edere Orde en Congregatie heeft haar eigen speciale feestdag van Maria als bijzondere eigen patrones. In de Dominicaanse Liturgie wordt Maria op 8 mei vereerd onder de speciale titel van Beschermvrouwe van de Orde.

Humbertus Romans, de vijfde magister van de orde (1200-1277) bevestigde al in zijn tijd dat de bemiddeling van Maria van grote betekenis is geweest bij het ontstaan en de uitgroei van de Dominicaner Orde.

In 1725 werd dit feest ingesteld op 22 december, de datum van de goedkeuring van de Orde in 1216. Maar zo vlak voor Kerstmis en in de advent, met alle speciale aandacht voor Maria, was dat toch geen goede datum. Daarom werd het verplaatst naar vandaag.
Maria is sinds het begin van de Orde aangeroepen als Moeder van God, Koningin van de apostelen, en later als Moeder van barmhartigheid. Zij blijft het sublieme voorbeeld van contemplatie van het mensgeworden Woord van God.

De Liturgie van vandaag voorziet in de volgende lezingen:
Ef. 1, 3-6 + 16-19 + Antwoordpsalm Is. 12, 2-6 + Luc. 1, 39 – 47

Baltasar Hendriks