24 Mei 2012

24 mei: overbrenging van Dominicus

Ga naar overzicht

Deel op:

et was het uitdrukkelijk verlangen van de H. Dominicus begraven te worden 'aan de voeten van zijn broeders’, in de kerk van de H. Nicolaas 'della Verge’ in Bologna. Zo gebeurde het ook, maar het werd niet waardig genoeg bewaard. Op 24 mei 1233 werden zijn resten overgebracht.

door Baltasar Hendriks o.p.
Dominicus’ oude vriend, die paus Gregorius IX was geworden, liet een sarcofaag bouwen van marmer, waar de stoffelijke resten van Dominicus naar werden overgebracht. Dit gebeurde tijdens het generaal kapittel onder leiding van de zalige Jordanus van Saksen, op 24 mei 1233.

Zoete geur
De overbrenging betekende het begin van het proces van de heiligverklaring dat paus Gregorius een jaar later afkondigde, op 3 juli 1234. Volgens aanwezigen ging de overbrenging gepaard met kleine wondertekens, zoals de zoete geur die van het lijk af kwam.
Onder de zesde Magister, Johannes Vercellis (1264-1283), werd in 1267 een nog luxueuzer sarcofaag gebouwd, onder leiding van Nicolaas van Pisa. Nicolaas van Bari voltooide het. Op 15 februari 1383 werd onder leiding van Magister Raimundus van Capua (1380-1399) het hoofd van Dominicus in een apart relikwieënschrijn geplaatst.

Onderzoek
Op 11 november 1411 werd de door Johannes de Vercellis aangebrachte speciale sarcofaag  overgebracht naar een speciale kapel en op 25 april 1605 naar waar het zich nu nog bevindt.
Uit voorzorg en bescherming tegen de luchtaanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het stoffelijk overschot zorgvuldig bewaard en radiologisch onderzocht. Het resultaat is een buste die de werkelijke fysionomie van het hoofd van Dominicus toont (15 september 1946) (zie onderste foto).
Tijdens het generaal kapittel onder leiding van Magister Gillet (1929-1946) werden de stoffelijke resten van Dominicus op 15 september 1946 weer teruggeplaatst.
Op vele plaatsen, ook in Europa, wordt aan de viering van vandaag bijzondere aandacht besteed, ook omdat de feestdag van Dominicus, op 8 augustus, steevast in de vakantieperiode valt.

Als lezingen voor de viering van vandaag gelden: in de Paastijd Handelingen van de Apostelen 4,32-35; buiten de Paastijd Jesaja 52,7-19. Verder Psalm 15,1-11 en Mattheus 28,16–20.  

Klik hier voor foto’s van de viering in de Santa Sabina in Rome.