16 April 2012

Mary Catherine Hilkert stelt zich voor

Ga naar overzicht

Deel op:

it voorjaar geeft ze in Nijmegen colleges over leven en werken van Edward Schillebeeckx: de Amerikaanse dominicanes en theologe Mary Catherine Hilkert o.p. In een brief schetst ze haar wording als dominicanes, theologe en predikante: onze missie is om in onze wereld te praten met woorden die tenslotte de woorden van God zijn.

Prof. Mary-Catherine Hilkert o.p.

&We zijn niet allemaal geroepen om de roeping tot dominicaanse theoloog uit te oefenen. Maar ieder lid van de Orde is wel geroepen om na te denken en in zijn eigen concrete situatie de liefde van God voor alle mensen en de hele schepping te verkondigen. Die geloofsoverdenking en onze ervaring in het licht van het geloof is theologie. Zoals Marie-Dominique Chenu zei: “iedere bewuste Christen is onbewust een theoloog”.

Woorden van God
De betekenis van de roeping tot de studie – en speciaal de roeping om theologie te studeren – kan anders zijn in de verschillende culturele situaties en delen van de wereld, maar de roeping om te studeren blijft het hart van onze spiritualiteit als leden van de Orde van de Predikers. Het is heel belangrijk voor onze vorming en identiteit als predikers van het evangelie ook als vrouw, want onze missie is om in onze wereld te praten met woorden die tenslotte de woorden van God zijn.’

Dit is het slot van een brief die door Antoon Boks o.p. vertaald is. De volledige tekst is hier als pdf-bestand te lezen: Brief Mary Catherine Hilkert