23 April 2012

Ik hoef me hier niet te bedekken

Ga naar overzicht

Deel op:

r kwam eens een groep van 25 jongeren een weekend in Onder de Pannen, in Huissen. Ze zaten in de derde klas van een grote VMBO-school: 14, 15 jaar oud. Tijdens het kennismaken op vrijdagavond viel een van hen mij op, omdat hij een muts droeg, tot over zijn oren, terwijl het toch echt niet koud was in Onder de Pannen.

De volgende dag gaf ik hen een rondleiding, en in de middag deden we het doe taboespel, een spel waarin je leert met elkaar te praten over seksualiteit, wat het voor je betekent, wat je graag zou willen op seksueel gebied, wat je absoluut niet zou willen en hoe je dit aan anderen duidelijk maakt.

Er werd in groepen gewerkt, de meisjes en jongens apart. De vragen die bij de meisjes opkwamen aan de jongens, de begeleiders, aan mij, en bij de jongens aan de meisjes, de begeleiders en mij werden opgeschreven en aan het eind van de middag aan de verschillende groepen gegeven. Die konden vervolgens zelf bepalen of en wat zij op de vragen wilden antwoorden. De jongen droeg de hele dag zijn muts, tot over zijn oren.

Toen in de avond de vragen werden beantwoord zag ik hem zonder muts. Na afloop sprak ik erover met een van de docenten. Zij vertelde me, dat zij hem op school ook nog nooit zonder muts had gezien. Zij had haar verbazing om hem nu eens zonder muts te zien uitgesproken tegen hem. Zijn reactie was: &Ik heb gemerkt dat ik me hier niet hoef te bedekken’.

Slot van de preek van Theo Koster o.p. in Huissen op 22 april.