24 April 2012

Een open kerk is geen lege kerk

Ga naar overzicht

Deel op:

et rectoraat in Zwolle heeft een kleine werkgroep voor de kerkopenstelling. Die zorgt ervoor dat de kerk op veel werkdagen toegankelijk is. Maar heeft dat zin? Er komt toch geen mens meer naar de kerk? De werkelijkheid is anders.

In 2011 bezochten 7.242 mensen de kerk van het Dominicanenklooster in Zwolle. Er is veel belangstelling, bijvoorbeeld als er rondleidingen zijn in kerk en klooster, op de eerste zaterdag van de maand. Ook bij andere gelegenheden, zoals de Open Monumentendagen, is er veel aanloop.
Maar vooral is de kerk van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 13:30 tot 16:30 uur en op zaterdag van 13:00 tot 16:30 uur.

Veel bezoekers raadplegen vooraf de website www.kloosterzwolle.nl. In 2011 werd de site in totaal 46.981 keer bezocht. Volgens churchatwork.nl was de Dominicanenkerk in Zwolle in december de meestgezochte kerk. De andere kerken in de top 5 waren de Bonifatiuskerk in Leeuwarden, de Agathakerk in Beverwijk, de Laurentiuskerk in Heemskerk en de Agathakerk in Lisse.
Bij de ingang van de kerk staat een welkomstwoord met de volgende tekst:

Jij, die woont in deze stad.
Jij, die reiziger, bezoeker bent
en komt van andere windrichtingen.
WELKOM.

Deze kerk is een monument van schoonheid,
uit het verleden en het heden.
Je kan er volop van genieten.

Maar deze Dominicanenkerk is nog iets meer:
voor gelovigen is dit een gewijde ruimte,
een huis van God.

Hier kwamen veel generaties
en komen nog steeds vele langs.
Met hun grootste vreugde en hun diepste verdriet.
Op scharniermomenten van hun leven of zomaar even.

Mag het ook voor jou een stilteplaats zijn,
waar je misschien wat dichterbij
de bron van het leven komt.

De mensen van Zwolle krijgen veel reacties op hun mooie kerkgebouw, maar er zijn ook veel bezoekers die alleen komen voor een rustmoment. Even een kaarsje opsteken bij Maria en een tekst achterlaten in het intentieboek.
In de kerkwinkel (foto) zijn veel religieuze artikelen te koop. De netto opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de kerk.

Klik hier voor een 3d-bezoek aan Zwolle.