04 April 2012

De Goede Week: een Gulle Week

Ga naar overzicht

Deel op:

Soms vat een enkele zin alles samen wat er te zeggen is’, schrijft aspirant-lekendominicaan Stefan Mangnus in een korte overdenking over de Goede Week. Een scene uit de Italiaanse film La Meglio Gioventu zet hem op het spoor van wat de Goede Week viert: eindeloze gulheid.

We schrijven het jaar 2000. In een prachtige vallei in Toscane vindt een familiereünie plaats. Sara, een stralende jonge vrouw bespreekt een kwestie met haar vader Nicola. Sara heeft haar moeder Giulia nauwelijks gekend, omdat Giulia vele jaren lang gevangen heeft gezeten: gevangen in het gevecht met zichzelf, maar ook letterlijk gevangen, veroordeeld tot een lange gevangenisstraf vanwege haar activiteiten voor de Rode Brigades.

Alora…
Maar nu is Giulia vrijgekomen en ze heeft haar dochter een brief geschreven, een brief vol schuldbesef. Sara legt de brief aan haar vader voor en vraagt hem wat ze met deze voorzichtige poging tot contact aan moet.
Nicola denkt terug aan de tragische geschiedenis die hij zelf met Giulia heeft gedeeld, en na gepolst te hebben of zijn dochter het weerzien met haar moeder aan zal kunnen, spreekt hij één zin: Allora e’ venuto il momento di essere generosi: ‘Nu is het ogenblik gekomen om genereus te zijn’.

Onbegrijpelijk

Stefan Mangnus

Aan deze scène aan het slot van de film La Meglio Gioventù moet ik in deze Goede Week steeds denken. De zin vat immers prachtig samen wat we in deze week zullen vieren: de onbegrijpelijke generositeit van Jezus die niets achterhoudt maar zichzelf helemaal geeft in de tekens van brood en wijn op Witte Donderdag, en in de realiteit van zijn sterven op Goede Vrijdag. Het zijn de dagen waarin de vrijgevigheid van Jezus zichtbaar wordt als nooit tevoren.
En het zijn de dagen van de ontdekking dat de verzoenende gulheid van Jezus Gods generositeit blijkt te zijn, een vrijgevigheid die niet kan eindigen in de dood maar nieuw leven geeft: Verrijzenis, Pasen.

Het zou een motto kunnen zijn voor de Goede Week, en een motto voor een leven als christen: Nu is het ogenblik gekomen om genereus te zijn.