20 April 2012

20 april: H. Agnes van Montepulciano

Ga naar overzicht

Deel op:

eze dochter van de rijke familie Segni werd geboren in 1268 in Gracciano, Vecchio dichtbij Montepulciano, in het Italiaanse Toscane. Ze was pas negen jaar oud toen ze opgenomen werd in het monialenklooster van de dominicanessen in Montepulciano.

Beeld van Agnes van Montepulciano in de Filippijnen.

Op vijftienjarige leeftijd werd zij, met speciale toestemming van de paus, abdis van een door haar zelf gepromoveerd monialenklooster Sta.Maria Novella in Viterbo. Na twintig jaar keerde ze terug naar Montepulciano en stichtte daar in 1306 een nieuw monialenklooster.

Haar intense spirituele leven, gekenmerkt door haar grote devotie tot Maria en het &Kindje Jezus’, werd erkend door de H. Catharina van Siena. Zij beval haar aan als &glorierijke moeder’, als voorbeeld van zuiverheid in de leer en een ongedwongen, inspirerende nederigheid.

Agnes stierf op 20 april 1317 en werd in 1726 door paus Benedictus XIII heilig verklaard. De liturgie op haar feestdag heeft eigen lezingen: Apocalyps 5,11-14; Psalm 44; Mattheüs 11,25-30.

Het lichaam van Agnes ligt opgebaard in de naar haar vernoemde kerk in Montepulciano, in Toscane (Italië).