19 Maart 2012

Gesprek over vrijwillig levenseinde

Ga naar overzicht

Deel op:

p 12 april bestaat de huidige euthanasiewet tien jaar. In het brede debat over vrijwillige levensbeëindiging is nu een opvallende website verschenen, waarin mensen met elkaar in gesprek gaan. Publiek en persoonlijk. Theo Koster o.p. doet mee. &Ik hoef je niet te vertellen dat het leven niet leuk is.’

Theo Koster (foto) is studentenpastor in Nijmegen en dominicaan. Hij reageert op een vraag van schrijfster Emma Curvers (26). Zij weet niet hoe ze om moet gaan met de doodswens van Sarah: een vrouw van 38 die gezond en mooi is, maar ook door het leven zo beschadigd, dat ze er binnenkort een einde aan maakt. Mag iedereen wel dood?

&Crowdsourcen’
De website &Klaar’ is een initiatief van uitgeverij Lemmens, die op deze bijzondere manier maatschappelijke vraagstukken wil bespreken en van alle kanten belichten, om van de inzendingen uitgaven te maken. Want op 12 april, de tiende verjaardag van de euthanasiewet, moet een boekje verschijnen over de kwestie.
Deskundigen, weduwen en weduwnaars, begrafenisondernemers, advocaten, fotografen, kunstenaars, filosofen en schrijvers zijn uitgenodigd om mee te denken en te praten, bezoekers van de site kunnen reageren. Een vorm van &crowdsourcen’, maar dan niet om geld binnen te krijgen, maar ideeën.

Laat jezelf zien
&Ik hoef je niet te vertellen dat leven niet leuk is’, schrijft Theo Koster aan Emma Curvers. &Als je dat in je eigen leven nog niet ontdekt had, zie je het in Sarah. Leven is niet leuk, maar zo ontzettend de moeite waard.’
Theo moedigt Emma aan om zich aan Sarah te te laten zien, in alle kwetsbaarheid. &Laat haar ervaren wat jouw angsten zijn, hoe machteloos je je voelt, laat haar merken wat de invloed op jouw leven is van haar doen en laten. Niet beschuldigend; je staat niet boven haar. Niet jezelf wegcijferend; zij staat niet boven jou. Houd op met piekeren, zeker in haar nabijheid. Als je bij haar bent, wees dan ook bij haar met al jouw emoties en gedachten. Uit eigen ervaring weet ik dat dit het uiterste van een mens vraagt. Je voelt jouw eigen kwetsbaarheid, naaktheid.’
&Respect en zelfrespect horen bij elkaar als twee zijden van dezelfde medaille, en deze medaille kost veel, kost alles. En wat levert het op? De ontdekking dat leven de moeite waard is, of dat ditzelfde leven ook een tragedie kan zijn. Het koninkrijk Gods is nog niet gerealiseerd. De huidige wereld is niet wat zij zou kunnen zijn. En dat doet pijn.’

Klik hier voor de gedachtewisseling tussen Emma Curvers en Theo Koster.