Kopstukken

Catharina de Ricci o.p.

atharina werd geboren en gedoopt met de naam Alexandrína (Sandria) in 1522 te Florence, Italië. Zij was nog heel jong toen haar moeder stierf.

Op twaalfjarige leeftijd trad zij in bij de dominicanessen in het monialenklooster van Florence. Daar beleefde zij op innige wijze haar speciale devotie tot de gekruisigde Jezus, van wie zij gedurende twaalf jaren lang de wondertekenen droeg.

Gedreven door de vernieuwingsbeweging binnen de Orde van de Dominicanen van die tijd, bevorderde zij op moedige wijze en niet zonder vruchten de vernieuwing van het religieuze leven binnen haar communiteit.

Zij werd tweemaal gekozen tot overste en meerdere malen aangewezen als novicemeesteres. Vanwege haar wijsheid en kennis van het innerlijk leven werd zij door vele prinsen en prelaten geraadpleegd.

Zij stierf op 68-jarige leeftijd, beweend door Orde, Kerk en binnen het religieuze en sociale leven. Op 29 juni 1746 voegde Paus Benedictus XIV haar toe aan de algemene kerkelijke kalender van heiligen.

Haar feestdag is 4 februari.