13 Februari 2012

13 februari: Z. Jordanus van Saksen

Ga naar overzicht

Deel op:

eze in Westfalen in 1176 geboren zalige dominicaan is de onmiddellijke opvolger en eerste levensbeschrijver van Dominicus.

Jordanus op een fresco in Worms.

Na zijn theologische studie in Parijs trad hij op 24-jarige leeftijd in de Orde.Reeds in het eerste Generaal Kapittel van 1220 werd hij benoemd tot provinciaal van Lombardije. Het jaar daarop, in 1221, werd hij kort na de dood van Dominicus gekozen tot generaal overste.

Door zijn liefde voor de Orde en zijn overtuiging van de actualiteit van het charisma van zijn voorganger, trok Jordanus onnoemelijk veel jongeren aan voor de Orde. Mede om zijn stichting van 204 kloosters in Europa werd hij tijdens het generaal kapittel van 1855 uitgeroepen als de Tweede Stichter van de Dominicaner Orde , als de eerste biograaf van Dominicus en de eerste geschiedschrijver &uit eigen ervaring’ van de eerste jaren van zijn Orde.

Aan Jordanus van Saksen dankt de Orde de invoering in de completen van de op het einde gezongen Salve Regina. Niet lang daarna werd het een algemeen kerkelijk gebruik. Jordanus stierf tijdens een schipbreuk, op terugreis van zijn bezoek aan de provincie van het Heilig Land op 13 februari 1237, vandaag 775 jaar geleden. Hij werd 41 jaar.

Klik hier voor een uitgebreide levensbeschrijving.

Baltasar Hendriks o.p.