14 Januari 2012

Vraagtekens bij 'het voltooide leven'

Ga naar overzicht

Deel op:

anneer mensen hun leven 'voltooid’ achten, hebben zij recht op stervenshulp. Dat is het pleidooi van de groep Bekende Nederlanders die zich verenigd hebben in het burgerinitiatief 'Uit vrije wil’. Dorry de Beijer, lekendominicaan en geestelijk verzorgster in zorginstelling 'De Waalboog’ in Nijmegen, uit in het tijdschrift TGL ernstige bedenkingen bij dit pleidooi.

Dorry de Beijer

“In de tien jaar dat ik als pastor werk, zie ik een verschuiving ontstaan in onze culturele omgang met het levenseinde. Ik hoor vaker dat lijden mensonwaardig is; dat hoeft vandaag de dag toch niet meer? Of dat het te lang duurt, dat als het aan hen lag, de stervende zo een spuitje zou krijgen. (…) We willen wel gretig en vol verwachting leven, maar niet met geduld en lijdzaamheid. Dat vertraagt ons leven, kost tijd, moeite en geld, en staat haaks op zelfbeschikking”, schrijft Dorry de Beijer.

“De angst voor afhankelijkheid van de medische wereld weerspiegelt de angst dat er niemand de regie van je leven overneemt als jij dat niet zelf meer kunt.” Het idee dat het leven maakbaar is – of minstens maakbaar hoort te zijn – scoort in onze samenleving hoog. Het pleidooi van 'Uit vrije wil’ is daarvoor een treffend bewijs, aldus Dorry de Beijer.

Dit ideaal miskent volgens haar de tragiek in het leven van veel mensen. Het levenseinde van de mensen die zij als pastor in het verpleeghuis ontmoet, staat in het teken van lichamelijke en geestelijke achteruitgang. Deze mensen zijn niet in staat hun leven te 'voltooien’.

Tegenover het idee van 'het voltooide leven’ plaatst zij daarom het idee van 'een vervuld leven’. Als christenen geloven we “dat elk mensenleven uiteindelijk bij God tot vervulling zal komen. Dat houdt in dat niemand in staat is het laatste oordeel vellen over zijn leven of dat van een ander, maar dat dat ook niet hoeft. Het is een belofte en een troost, zij het geen goedkope. “

'Het voltooide leven. Taak volbracht’, themanummer van het spirituele tijdschrift TGL, is te bestellen via www.tgl.be.

Lees hier het volledige artikel van Dorry de Beijer:

Als de lijdzaamheid is verdwenen