17 Januari 2012

Dominik Duka kardinaal in Tsjechië

Ga naar overzicht

Deel op:

nder de 22 nieuwe kardinalen die paus Benedictus op 18 en 19 februari zal &creëren’, zoals dat heet, is behalve de Nederlandse aartsbisschop Wim Eijk ook een opmerkelijke Tsjechische dominicaan, die vorige maand nog de uitvaart van Vaclav Havel leidde: Dominik Duka.

Gevangenisfoto’s van Havel (links) en Duka in 1981.

Duka heeft, net als de eind vorig jaar overleden voormalige president Vaclav Havel, een verleden als dissident onder het communistisch regime. In 1975 verbood het communistische bewind van wat toen nog Tsjechoslowakije was hem zijn ambt uit te oefenen. Hij werd gedwongen om in een autofabriek te werken in Plzen. Dat deed hij tot de val van het communisme in 1989.

Vriendschap
In de tussentijd werkte hij stiekem door als novicemeester en doceerde hij theologie. In 1981 en 1982 zat hij gevangen vanwege zijn clandestiene werk voor de kerk, tegelijk met Vaclav Havel. De twee hebben elkaar daar ontmoet en hebben na Havels vrijlating in 1989 intensief contact gehouden.
Duka schreef na de dood van Havel dat hij &ervan overtuigd is dat iedereen in het hele land, ongeacht politieke of religieuze overtuiging, Havel eer en dank verschuldigd is. Hij wist wat het betekent om zijn vrijheid te verliezen, hoe het aanvoelt als je menselijke waardigheid wordt ontnomen, hoe het is om onderdrukt te worden en in gevangenschap te moeten leven.’

Dominik Duka reikt de communie uit aan Dagmar Havlova, weduwe van Vaclav Havel, tijdens diens uitvaart op 23 december 2011.

Duka (1943) trad in 1969 in de Orde der Dominicanen en werd het jaar daarop priester gewijd. Hij werkte vijf jaar in parochies in Praag. In 1986 werd hij gekozen tot provinciaal overste van de dominicaanse provincie van Bohemië, en bleef dat tot 1998. Hij bekleedde ook functies in het internationale overleg van generaal oversten.
Van 1990 tot 1999 was hij daarnaast hoogleraar aan de theologische faculteit van Olomouc. In 1998 benoemde Johannes Paulus II hem tot bisschop van Hradec Kralove,in 2010 werd hij door Benedictus XVI benoemd tot aartsbisschop van Praag.