24 Januari 2012

'Die stem is niet te weerstaan'

Ga naar overzicht

Deel op:

n het Stedelijk Museum Zwolle is sinds 22 januari een overzichtstentoonstelling te zien van de Zwolse kunstenaar Tom Waterreus (68). Hij begon als dominicaan, maar trad uit omwille van de kunst. Zijn roeping veranderde niet, zoals blijkt uit een artikel in De Stentor.

Waterreus trad in het klooster toen hij net de kunstacademie in Enschede had afgerond, maar kon als broeder zijn passie voor beeldhouwen niet uitleven. Als kunstenaar maakte hij veel beelden met religieuze motieven. Na zijn herseninfarct, vijf jaar geleden, maakte hij een kruiswegstatie. Volgens het artikel in De Stentor is goed te zien hoe zijn handen gaandeweg sterker werden.

Hetzelfde hout
Waterreus is getrouwd geweest maar leeft nu als een kluizenaar. &In mijn geloof leef ik me uit.’ Hij bestudeert het materiaal om te zien of er al een beeld in aanwezig is. Een afgezaagde kastanjetak of een door de storm afgebroken stuk populierenhout. Hij wijst naar een lang object met een beeldverhaal. &Het Oude en Nieuwe Testament samen, uit hetzelfde hout gesneden.’
Het houten kruis om zijn nek maakte hij bijna 35 jaar geleden van drijfhout. Hij wilde het aanvankelijk niet dragen omdat hij niet met zijn geloof te koop wilde lopen. Maar een stem zei: &Draag het’, vertelt hij. &Een jaar heb ik geworsteld en probeerde ik de opdracht te negeren. Ik kon er niet van slapen en werd er ziek van. Die stem is niet te weerstaan. Het kruis hoort bij mij.’

Klik hier voor het volledige verhaal in De Stentor.

Klik hier voor informatie over het Stedelijk Museum Zwolle. De tentoonstelling loopt tot 25 maart.