12 November 2011

Lekendominicaan begeleidt dominicaanse parochie

Ga naar overzicht

Deel op:

nlangs vertrok de laatste dominicaan uit de parochie van Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans in het Noord-Hollandse De Goorn. De parochie wil evenwel graag dominicaans blijven, maar hoe doe je dat? De parochiële werkgroep Dominicaanse Spiritualiteit heeft de hulp van lekendominicaan Loes Belt ingeroepen. Ze is enthousiast op dat verzoek ingegaan.

Loes Belt (foto): “De Goorn is een levendige parochie, met veel werkgroepen en veel vrijwilligers. De vieringen worden steeds met zorg voorbereid. De ruimte die er is om mee te denken en te doen is vooral te danken aan de Gerard Braks o.p., die onlangs afscheid nam.

De werkgroepen willen de dominicaanse eigenheid van de parochie bewaren. Twee recente groots gevierde feesten, het parochiejubileum en het jubileum van pastoor Braks, hebben de parochie in de wijde omtrek goed op de kaart gezet. We gaan het beleidsplan voor de komende tijd proeven. Hoe dominicaans is het, waarom vinden we dat? Hoe willen we daar uiting aan geven?

“Ik kies voor de gesprekken van de werkgroep steeds een toepasselijk fragment uit het boek van de vroegere magister van de orde Timothy Radcliffe, &Waar draait het om als je christen bent’.
Wat we al in onze gesprekken al wel ontdekt hebben: dominicaans zijn is dicht bij mensen zijn, uitgaande van de situatie waarin ze staan zoeken naar en werken aan een spiritueel ideaal, naar een ideale gemeenschap. We zullen zoekers zijn, in het spoor van de Heer.
Ik word er blij van als andere mensen zo enthousiast bezig zijn en als ik daar een beetje aan mag bijdragen. Doorgeven van een dominicaanse geest van studie reflectie en dat vertalen naar inzet in de parochie.Dat hebben ze daar echt goed begrepen.”

De nieuwe pastoor van De Goorn – geen dominicaan – blijkt intussen ook belangstelling te hebben voor de werkgroep Dominicaanse Spiritualiteit.