10 November 2011

Kort internationaal, november 2011

Ga naar overzicht

Deel op:

en nieuwe dominicaanse bisschop in Zwitserland, een congres over Catherina van Siena, de zaligverklaring van Lataste en veel filmpjes en muziek in dit verzamelbericht van nieuwtjes uit het wereldwijde dominicaanse netwerk.

Dominicaan wordt bisschop in Zwitserland

Charles Morerod o.p.

Op het feest van St. Martin de Porres (5 november) maakte het Vaticaan bekend dat dominicaan Charles Morerod (50) de nieuwe bisschop is van Lausanne, Genève en Fribourg. Morerod is nu nog rector van het Angelicum, de dominicaanse universiteit in Rome.
Sinds 2009 was hij secretaris van de internationale theologische commissie. Ook was hij betrokken bij het overleg met de zeer orthodoxe Pius X-priesterbroederschap, die in het bisdom Fribourg ontstaan is.
Broeder Morerod wordt op 11 december bisschop gewijd in de kathedraal van St. Nicholas in Fribourg, door zijn medebroeder kardinaal Georges Cottier o.p., de voormalige huistheoloog van de paus.
Een video van www.kath.ch. Duitstalig.

Experts bestuderen leven en werken Catherina

Bij de viering van de 550ste verjaardag van de heiligverklaring van Catherina van Siena kwamen op 5 november historici en theologen bij elkaar in Rome. Zij bestudeerden leven en werken van deze Italiaanse mystica, dominicanes en doctor van de kerk.
Giulia Barone van de Universiteit van La Sapienza (Rome): &De republiek Florence stuurde haar als ambassadeur naar de paus van Avignon om vrede te stichten tussen de twee machten. Ze was een vrouw van nog geen dertig jaar oud en werd desondanks beschouwd als capabel om te bemiddelen.’
St. Catherina van Siena was een uitzonderlijk persoon die Gregorius XI overhaalde om naar Rome terug te keren en de relaties met Florence te herstellen. Ze vocht ook voor de erkenning van paus Urbanus VI en voor beëindiging van het schisma dat de westerse kerk in tweeën had gespleten.

Zie ook: Catherina van Siena 1347-1380.

Zaligverklaring pater Lataste op 3 juni 2012

Jean Joseph Lataste

Pater Johannes Joseph Lataste o.p., stichter van de dominicanessen van Bethanië, wordt op 3 juni 2012 in het Franse Besancon zalig verklaard. Het is de bekroning van een lang proces dat in 1937 is begonnen.
De artikelen die gepubliceerd werden na de dood van Lataste (10 maart 1869), laten zien dat hij in zijn tijd als een heilige werd beschouwd. Toch duurde het lang voor het proces van zaligverklaring op gang kwam, onder andere omdat de betrokken broeders en zusters dachten dat een aanvraag pas vijftig jaar na de dood van Lataste kon worden ingediend. De oorlogen van 1870 en 1914-1918 en de antiklerikale wetgeving in Frankrijk, in 1880, werkten ook vertragend. Tegen de tijd dat het proces op gang kwamen, waren er nauwelijks nog directe getuigen van het leven van Lataste in leven.
In juni van dit jaar erkende de paus een wonder dat op voorspraak van Lataste tot stand is gekomen, een voorwaarde voor zaligverklaring.
De Franse dominicaan Jean-Joseph Lataste (1832-1869) ging in 1864 vrouwelijke gevangenen bezoeken in de strenge gevangenis in Cadillac. Om deze vrouwen op te vangen na hun straf, stichtte hij in 1866 met Moeder Henrica Dominica het Huis Bethanië in Montferrand. Hier konden deze vrouwen ook, indien ze dat wensten, een kloosterleven beginnen. &God kijkt niet naar wat we zijn geweest, maar naar wie we zijn’, zo luidde zijn uitgangspunt.

Klik hier voor een uitleg (Engels) van het proces op de internationale dominicanensite.

Klik hier voor de website van de dominicanessen van Bethanië in Nederland.

Klik hier voor achtergronden en nieuwsberichten over de dominicanessen van Bethanië op deze website.

Muzikale dominicanen in de VS

De provincie van St Jozef, de dominicaanse provincie in het Oosten van de Verenigde Staten, heeft een groot aantal novicen en jonge broeders. Het leidt tot taferelen die wij niet meer kennen, zoals jonge broeders die het prachtige lied Roll Away Your Stone van Mumford & Sons uitvoeren, en een garagebandje van jonge broeders die jazz spelen en improviseren.

Het origineel van dit lied is hieronder te beluisteren, en de tekst is erbij te lezen.

http://www.youtube.com/watch?v=5kx_LbzasKU