22 November 2011

En het werd avond en morgen...

Ga naar overzicht

Deel op:

lle profeten uit het Eerste testament wisten uit eigen ervaring, dat God wakker kon worden en jou aankijken of zelfs aanspreken in de vreemdste situaties en op de merkwaardigste plaatsen. Zo ook nu nog, denkt Leo de Jong, luisterend naar een gesprek in de trein tussen twee studentes.

Ik zit in de trein van Rotterdam naar Breda en we zijn zo ongeveer bij de Moerdijkbrug. Ik ben alleen en hoor rond mij flarden van gesprekken tussen medereizigers. Schuin tegenover mij – aan de andere kant van het gangpad – zitten twee jonge vrouwen; naar ik later vermoedde: studentes aan een of andere kunstacademie. Ze hebben het over vrienden en vriendinnen en ze SMS-en wat, soms onder grote hilariteit. Alles zoals jonge meiden dat doen.

Dan gaat de een vertellen over een project, dat zij aan het ontwerpen is. Zij moet er een maquette van maken en de plaats bepalen, waar haar kunstwerk eventueel zou geplaatst moeten worden. Het zou op een drukbezochte handelsbeurs moeten zijn, hoor ik. Dan volgt haar beschrijving:

Een cirkel van vertrekken, vol met uitsteeksels, obstakels, dozen en kisten, verpakkingen, kranten en tijdschriften, waar je je een weg door moest zien te banen. En als je door al die versperringen heengebroken bent, kom je in een &Lege Ruimte’, waar je al je stress achter je kunt laten en eindelijk tot rust en tot jezelf kon komen. Leek haar heel waardevol op een handelsbeurs. De andere studente knikte instemmend en vond het een heel goed ontwerp.

Leo de Jong o.p.

Ineens &zag’ ik het! Ik besefte, dat Meister Eckhart o.p. het zevenhonderd jaar geleden niet beter hadden kunnen formuleren: &loslaten’, &voorbij-gaan’ en de &diepste diepte van je geest’ bereiken, waar alles stil en rustig, leeg en open is. De donkere plaats waar DIE ENE aan het licht komt, met alle verlossingskracht van dien. En ik besefte, dat DIE ENE tegenwoordig wellicht niet al te kerkelijk meer was, maar opnieuw opdook, nu in jonge meiden van een of andere kunstacademie.

De twee jonge vrouwen stapten in Breda uit. Ik reisde verder. En het werd avond en morgen…

Leo Raph. A. de Jong o.p.