08 November 2011

'Dronken van het woord'

Ga naar overzicht

Deel op:

ondag 23 oktober legde Dorry de Beijer haar professie af als lid van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland. In dezelfde viering bekrachtigden Kleis Adema, Ineke van Cuijk en Michel Daniëls de professie die zij drie jaar eerder voor het eerst aflegden.

Centraal in deze feestelijke viering stond het verhaal van de ontmoeting tussen Jezus en een Samaritaanse vrouw (Johannes 4,1-30). Dit evangelieverhaal  een verhaal met meerdere dimensies. “Daarom trekt dit verhaal al mijn hele leven met mij mee”, vertelt Dorry de Beyer. Tijdens de professieviering ging Mart de Regt in op een aantal dimensies.

Het beeld van de kruik die gevuld moet of kan worden, is hetgeen Mart de Regt het meest heeft geraakt. Alle dominicaanse mensen zijn op een gegeven moment op zoek gegaan naar de bron met leven gevende water, waarna er geen dorst meer is. Een voor Mart zeer herkenbare zoektocht, die voortduurt: “En, zo komen we regelmatig bij elkaar om onze kruik te vullen. En die kruik wordt gevuld bij de stad Sichar, wat dronken betekent, dronken van het woord van de Heer.
In de rabbijnse traditie ligt deze stad in een vruchtbare laagte. En Johannes situeert dit verhaal qua tijd midden op de dag, de tijd dat de dorst het ergst wordt.” Hij spreekt daarbij de wens uit “dat de kruik gevuld moge worden uit de bron waar men dronken van het woord is, in het vruchtbare land, op het uur dat de dorst het grootst is”.

 

Wees hier aanwezig
Heer – altijd aanwezige
en luisterende God
leer ons tot u spreken
onpeilbare – toch nabij
leer ons naar u tasten
stem in de diepte van ons hart
doe ons horen
bron onder ons bestaan
wel in ons op- dat wij stromen
lucht, wind, vuur van geest
adem in ons
laat ons ademen in u
want u leeft onuitroeibaar in onze ziel
geheim van ons bestaan
onze schepper, onze genezer
golf die ons drijft
woord dat ons lokt
altijd aanwezig kracht van liefde
wees hier aanwezig
in ons midden.

 

Gebed van Catharina Visser
tijdens de viering gebeden
door Dorry de Beijer