03 Oktober 2011

Kloosterhof in Wijk bij Duurstede

Ga naar overzicht

Deel op:

n augustus 2011 plaatsten de gezamenlijke kerken van Wijk bij Duurstede een groot houten kruis in de Kloosterhof van het voormalige Maria Magdalenaklooster van dominicanessen in Wijk bij Duurstede. De Kloosterhof is een openbare ruimte om te wandelen, te zitten, mediteren en bidden.

Op het esdoornhouten kruis staat: ‘Komt allen tot Mij’, een verwijzing naar de uitnodiging van Jezus in Matteüs 11, 28-30. De muur waar het kruis tegenaan staat is in 1398 en 1399 gebouwd als deel van het dominicanessenklooster Maria Magdalena, dat in 1604 werd gesloten.

Dorestad
De Kloosterhof is de nieuwe naam voor de stiltetuin naast de katholieke kerk aan de Klooster Leuterstraat 39 in Wijk bij Duurstede. De voormalige pastorietuin is ingericht door de parochie en de gemeente en is overdag voor iedereen toegankelijk.

Het is een bijzondere plek in de stad die vroeger Dorestad heette, en die met wisselende resultaten bezocht werd door zowel Noormannen als de eerste missionarissen in de lage landen, onder wie Willibrord en Bonifatius.

Klik hier voor de website van de Kloosterhof en hier voor de geschiedenis van deze plek.

Klik hier voor meer artikelen over dominicaanse sporen her en der. Ook een spoorzoeker? Mail de redactie.