08 September 2011

Schonborn verlegen met dissidente priesters

Ga naar overzicht

Deel op:

ardinaal Christoph Schönborn, aartsbisschop van Wenen en dominicaan, zit in zijn maag met een dissidente beweging onder priesters in Oostenrijk, die op brede steun van de katholieken kan rekenen. De priesters roepen op tot ongehoorzaamheid aan Rome.

Kardinaal Schönborn

Op 19 juni verscheen een petitie van een vereniging van diocesane priesters, die geestelijken oproept hun geweten te volgen omdat Rome weigert de zolang verwachte hervormingen in de Kerk door te voeren en de bisschoppen zich gedeisd houden. Het gaat dan om bijvoorbeeld de wijding van vrouwen en gehuwden tot priester, en het uitreiken van de communie aan gescheiden en hertrouwde mensen.

Tussen twee vuren
337 van de 4.000 priesters hebben de petitie nu ondertekend. In Oostenrijk wordt de kwestie al de Kirchenstreit genoemd, want kardinaal Schönborn (foto), die als gematigd bekendstaat, heeft laten weten &geschokt’ te zijn door de actie. Hij wil in gesprek met de initiatiefnemers, onder wie zijn eigen oud-vicaris-generaal Helmut Schüller, nu directeur van Caritas Oostenrijk. Maar Schönborn voelt zich tussen twee vuren zitten, want Rome dringt aan op scherpe maatregelen.
Uit een opiniepeiling van het instituut Oekonsult blijkt dat meer dan 71 procent van de Oostenrijkers de actie van de dissidente priesters steunen.

Kerkelijke privileges
De schandalen rond seksueel misbruik hebben voor grote problemen gezorgd in de Oostenrijkse kerk. Vorig jaar verliet een recordaantal Oostenrijkers de katholieke kerk. Het aantal opzeggingen kwam op 87.393, 64 procent meer dan in 2009. De meesten voerden de schandalen op als doorslaggevende reden.
De katholieke kerk in Oostenrijk ligt ook onder vuur door de actie tegen kerkprivileges. Zo int de staat via de belastingen de kerkbijdragen. Nog altijd staan 5,4 van de 8,2 miljoen Oostenrijkers geregistreerd als katholiek.

Bronnen: La Croix, Rorate, Die Presse.