27 September 2011

Kort internationaal, september 2011

Ga naar overzicht

Deel op:

en nieuwe magister in de theologie, een interview in Zuid-Afrika, een Amerikaanse blog, een Pakistaanse vredesprijs en een nieuw bureau – berichten uit het wereldwijde dominicaanse netwerk.

 

Paul Murray magister in de theologie

De Ierse dominicaan Paul Brendan Murray is op 20 september benoemd tot magister in de theologie. Murray (1947) deed zijn eerste professie in 1967 en werd in 1973 priester gewijd. Hij leidt Paul het instituut voor spiritualiteit en doceert theologie en spiritualiteit aan het Angelicum in Rome.
In vroeger tijden was de titel van magister in de theologie een echte academische graad. Nu is het veeleer een eretitel, zoals magister Bruno Cadoré schrijft. &Het is een eenvoudig familiegebruik in onze Orde om een van onze broeders te laten weten dat hij goed en trouw heeft gewerkt als theoloog, en om hem aan te moedigen dat te blijven doen. Paul Murray is een voorbeeld voor de jongere generatie in hoe we theologie gevoelig kunnen maken voor de grote vragen die oprijzen uit het spirituele zoeken in onze huidige wereld.’

Zie ook: &De prediker&. Een gedicht.
Informatie over Murrays boek &The New Wine of Dominican Spirituality&.

 

Bruno Cadoré bij Radio Veritas, Zuid-Afrika

Na elf jaar heeft Radio Veritas in Zuid-Afrika eindelijk een licentie gekregen om uit te zenden. Dominicaan Emil Blaser, de drijvende kracht achter het katholieke radiostation, is blij dat alle inspanningen effect hebben gehad.

Er is marktonderzoek gedaan, er zijn hoorzittingen geweest, het station is via het Internet gaan uitzenden en er is &veel geklopt op deuren in binnen- en buitenland’, aldus Blaser. Radio Vetitas, genoemd naar de wapenspreuk van de dominicanen, gaat uitzenden in Johannesburg en wijde omgeving, het gebied van het aartsbisdom.

In augustus was Bruno Cadoré (foto), magister-generaal van de Orde, een week in Zuid-Afrika. Een gesprek met hem door Emil Blaser is uitgezonden via Internetradio en is hier terug te beluisteren. De magister spreekt onder meer over zijn eigen roeping, de kracht van Dominicus, de contemplatieve basis van het werk van de Orde en zijn voorgangers.
De precies formulerende en zacht sprekende Franse leider van de internationale orde ziet het delen van vrijheid en vreugde als kernwoorden van de dominicanen – broeders, zusters en leken. Zie ook het Woord voor de Wereld.

 

Finse vredesprijs voor imam en dominicaan in Pakistan

Het Finse netwerk voor interreligieuze dialoog heeft de Golden Rule Award toegekend aan twee leiders in een christelijk-islamitische samenwerking in Pakistan. Dominicaan James Channan en groot-imam Imam Maulana Syed Muhammad Abdul Khabir Azad zetten zich al jaren samen in voor vrede tussen aanhangers van hun godsdiensten.

James Channan (rechts op de foto) is directeur van het Vredescentrum van de dominicanen in Pakistan. Hij is ook de regionaal coördinator van het United Religions Initiative (URI), waarin religieuzen vanuit de hele wereld samenwerken. De Pakistaanse overheid consulteert hem geregeld over religieuze kwesties.
Groot-imam Maulana Abd-ul Khabir Azad is adviseur van de URI en een pleitbezorger voor vrede, verzoening en menselijkheid. Enkele jaren geleden organiseerde hij de eerste interreligieuze conferentie in Pakistan, in de Badshahi moskee, het grootste islamitische gebedshuis in Lahore.

Klik hier voor meer informatie (Engels).

 

Dagelijkse &blog’ van Amerikaanse studenten


De Amerikaanse provincie van St. Joseph (het oosten van de VS) verheugt zich al enkele jaren over een groot aantal student-broeders. Dat leidt natuurlijk ook tot nieuwe initiatieven, zoals de recente dagelijkse blog van studenten die in het studiehuis van de provincie in Washington wonen. Het weblog bevat korte artikelen, essays en reflecties van student-broeders over tal van onderwerpen, van wetenschap tot liturgie, van politiek tot Bijbel.
Een dominicaanse priester modereert de bijdragen, staat erbij in de aankondiging.
Overigens zijn er veel meer studentenblogs: van de westelijke provincie in de VS, van de provincies van Albertus de Grote en Martin de Porres (zuidelijke deel van de VS), de Engelse provincie en de Iersewww.dominicanablog.com

 

Internationaal Bureau Dominicaanse Familie

Magister Bruno Cadoré heeft besloten het Internationale Bureau voor de Dominicaanse Familie opnieuw in het leven te roepen. Het bureau moet zich richten op nieuwe mogelijke projecten in de dominicaanse familie (broeders, zusters, leken), de samenwerking stimuleren en mogelijk een coördinerende rol vervullen. De acht mensen op de foto kwamen daartoe bij elkaar op 11 september in Rome. De komende maanden wordt gewerkt aan een werkplan.