19 September 2011

EenVandaag erkent suggestieve reportage

Ga naar overzicht

Deel op:

onderdag 15 september zond EenVandaag een reportage uit over de vraag of Michele Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, na haar voorwaardelijke vrijlating zou kunnen aankloppen bij de dominicanessen van Bethanië. Dat de vraag hypothetisch was, werd er niet duidelijk bij gezegd.

In de reportage stelt zr. Sara Böhmer, overste van de Nederlandse tak van de dominicanessen van Bethanië, op de hypothetische vraag of Martin welkom zou zijn: ‘We zouden niet bij voorbaat zeggen: het kan nooit’.


Zr. Sara Böhmer in de uitzending van EenVandaag. Klik hier om het item terug te zien op de website van het programma.

Theoretische vraag
De redactie van EenVandaag suggereerde in de berichtgeving dat de advocaat van Michelle Martin werkt aan een plan om de ex-vrouw van kindermoordenaar Marc Dutroux in het Limburgse Thorn onder te brengen, bij de dominicanessen van Bethanië. Het item besteedt ruimschoots aandacht aan de gruwelen van de misdaden van Dutroux en Martin, en aan de mensen die aan Martins oprechtheid twijfelen.
In een rectificatie op de website zegt de redactie dat ze niet weten wat de plannen van de advocaat van Martin zijn. ‘Ons programma heeft slechts een klooster benaderd met de theoretische vraag of de orde van Dominicanessen van Bethanië desgevraagd bereid zou zijn Marin op te nemen (…). Onze excuses voor de verwarring.’

Monster of monsterlijk?
De reacties onder het item van EenVandaag liegen er niet om. Velen beschouwen Michelle Martin als een monster, die de dood verdient of levenslange opsluiting. ‘En wat als ze toch vrij komt?’, vroeg zr. Sara aan een boze vrouw die haar na de uitzending opbelde.
Maar niet iedereen vindt dat Martin sociaal doodverklaard of zelfs gelyncht mag worden. Zr. Sara kreeg diverse positieve reacties op haar stelling dat Martin monsterlijke dingen heeft gedaan, maar daarmee niet zelf een monster is. Een kijker schreef via deze website: ‘Ik vind het prachtig hoe jullie door de daden van die vrouw heen kunnen kijken en haar een kans kunnen geven (…) en wil jullie een hart onder de riem steken.’

Geen opvanghuis, maar klooster
Afgelopen mei was er sprake van dat Martin bij een Frans klooster van de congregatie aangeklopt zou hebben. Dat bleek feitelijk niet zo te zijn, maar de discussie in België en Frankrijk was zodanig, dat de Franse overheid het alvast verbood.
Zr. Sara zei destijds: ‘Wij zijn geen opvanghuis, maar een congregatie waar vrouwen kunnen intreden, los van hun verleden, als ze een bekering hebben ondergaan en zich toont, dat ze roeping hebben. Dit is een heel langdurig proces, dat zorgvuldige toetsing vraagt. Uit de gevangenis rechtstreeks naar het klooster is zeker niet bespreekbaar.’

Klik hier voor een achtergrondverhaal over de dominicanessen van Bethanië en hun stichting vanuit een gevangenis.