14 September 2011

Amerikaanse zusters worden 'aarde-helers'

Ga naar overzicht

Deel op:

oen ze net in Springfield, Kentucky was aangekomen, noemden mensen haar &bomenknuffelaar’ en &die non in het stadhuis’. Maar inmiddels heeft de actie van dominicanes Claire McGowan en haar medezusters succes: meer dan duizend huishoudens noemen zichzelf al &Groene Pioniers’.

Het begon toen zr. Claire McGowan en haar medezusters een sessie meemaakten met de eveneens dominicaanse zuster Miriam MacGillis, stichter en nog steeds directeur van de Genesis Farm in New Jersey. &It blew our minds’, zegt zr. McGowan. Sindsdien voelt ze zich geroepen om iets aan de crisis van de aarde te doen.
Het duurde echter tot 2005 voordat ze in Springfield, Kentucky, thuisbasis van haar communiteit, aan de slag ging, vanuit een gehuurd kantoor in het stadhuis. Het doel: een milieubewuste gemeenschap te stichten, om anderen te inspireren.

De laatste actie betreft de &Groene Pioniers’: mensen die beloven minstens acht van een lijst van zeventien praktische milieubewuste keuzes te maken, variërend van afval scheiden, schoonmaken met natuurlijke producten, eigen voedsel verbouwen, lokaal geproduceerd voedsel kopen, of de auto een wekelijkse sabbatdag geven. Ook kunnen ze een stille tijd afspreken, aan mindfulness doen of regelmatig vleesloos eten. Meer dan duizend huishoudens in de plattelandsgemeente doen al mee.

Klik hier voor het volledige verhaal in de National Catholic Reporter (Engelstalig).
Klik hier voor de website van de zustercongregatie en hun groene projecten.