06 Augustus 2011

Zelf gezicht geven aan Dominicus

Ga naar overzicht

Deel op:

p 8 augustus viert de kerk, en natuurlijk ook de dominicanenorde, het feest van de heilige Dominicus (ca. 1170-1221). DLN-voorzitter Gerard van Etten wenst zijn dominicaanse medebroeders en -zusters en ook de bezoekers van deze site een mooi feest toe:

Dominicus door Matisse

“Dat het vieren van deze dag ons nationaal en internationaal mag verbinden in broederlijkheid en zusterlijkheid, en de feestdag een pleisterplaats mag zijn waarop we ons kunnen opladen om in zijn geest op weg te gaan.”

Hij doet zijn wens vergezeld gaan van een afbeelding van Dominicus van de Franse kunstenaar Henri Matisse (1869-1954).
Gerard van Etten: “De kunstenaar Matisse heeft in de kapel van de zusters Dominicanessen in St. Paul de Vence een kapelhoge afbeelding van Dominicus getekend op een witte tegelachtergrond.

Het gezicht is niet ingetekend. Van achteren benaderd is het als de aangeklede silhouetten in pretpark of souvenirwinkel waar ter hoogte van het hoofd een gat zit waar je je gezicht door kunt steken. In de kapel kun je je zo figuurlijk kleden in het habijt van onze stichter en daarmee uitdrukken welke weg je wilt gaan:Dominicus achterna.

Je kunt het gezicht ook zelf intekenen. Het gezicht van een biddende, debatterende, compassievolle, vermanende, verheerlijkte Dominicus. Of het gezicht van een Dominicaanse medebroeder of –zuster die je tot voorbeeld is.

Matisse laat de vormgeving van het Dominicaans gezicht over aan ons in onze situatie en in onze tijd. Daarmee is Dominicus als ons voorbeeld eeuwenoud en toch telkens weer nieuw.”