01 Augustus 2011

Vaticaan kritisch over homovriendelijke bisschop

Ga naar overzicht

Deel op:

e Mexicaanse dominicaan Jose Raul Vera Lopez, bisschop van Saltillo, heeft een reeks vragen gekregen van het Vaticaan over zijn steun aan groepering die opkomt voor de rechten van homoseksuelen. De bisschop ligt ook in zijn eigen bisdom onder vuur, meldt Catholic News Agency (CNS).

Bisschop Vera Lopez

&Ik ben bereid mijn werk met de homo’s uit te leggen’, zegt de 66-jarige dominicaan Vera Lopez. Het Vaticaan is kritisch over de steun van de bisschop aan de gemeenschap Elredo, gesticht door de Amerikaanse priester Robert Coogan. Volgens conservatieve katholieken zou Elredo standpunten verdedigen die in strijd zijn met de kerkelijke leer.
Op 12 juli hingen onbekenden pamfletten op aan de hekken van de kathedrale kerk van Saltillo, met de tekst &Wij willen een katholieke bisschop’.

Mensenrechtenprijs
Bisschop Vera Lopez is een fervente verdediger van de rechten van Indianen, arme boeren, migranten, vrouwen en homoseksuelen. In november vorig jaar kreeg hij de Noorse mensenrechtenprijs Rafto, waaraan een bedrag van 10.000 dollar verbonden is. 'Maatschappelijke kwesties worden niet opgelost door vooroordelen, maar door de bereidheid dieper inzicht en kennis over elkaar te willen hebben’, aldus de bisschop.
Bisschop Vera Lopez staat al lang niet meer in de gunst van Rome. Hij was benoemd tot hulpbisschop van San Cristobal de Las Casas in de zuidelijke regio Chiapas met recht van opvolging maar omdat hij er opkwam voor arme boeren en de inheemse bevolking werd hij er uiteindelijk geen bisschop maar weggepromoveerd naar het kleinere bisdom Saltillo in het noorden van het land.

Bronnen: Catholic News Agency, Rorate.