31 Augustus 2011

Tarragona, Spanje

Ga naar overzicht

Deel op:

idden in het Romeinse en Middeleeuwse deel van de Spaanse stad Tarragona ligt een rechthoekig plein. Aan een van de korte zijden ervan staat het majesteitelijke stadhuis: de trotse en 2400 jaar oude stad waardig. Het blijkt een dominicaans spoor van (belang-)rijke monniken van het arme en onbelangrijke kindje Jezus.

Door Leo de Jong o.p.
Het stadhuis geeft cachet aan het plein; het plein aan het stadhuis. ik kende het al van vroegere bezoeken, maar ging toch nog eens kijken. Er zat nu een bordje op met de geschiedenis van dit gebouw.

Enorme rijkdom
En wat las ik? Het was het vroegere klooster van de dominicanen, nu overgenomen en in gebruik als stadhuis! Weliswaar met enige aanpassing, maar toch! Ook het oude stadhuis kan je nog bezichtigen. Het staat vijfhonderd meter verder en is erg schraal en sober, vergeleken met dit immense klooster.
Op mijn verdere ontdekkingstocht door de binnenstad ontdekte ik nog meer restanten van het verblijf van de dominicanen. Dat gaf me tevens een indruk van de uitgestrektheid van het terrein, dat het kloostercomplex en de grond er omheen ooit bezette. Ik bedacht verder, wat een enorme rijkdom dit betekende, want in de Middeleeuwen was de veilige grond binnen de stadsmuren natuurlijk goud waard!

De vloek van het klooster
Ik was getuige van de vloek, die elk klooster trof: zet een aantal zeer goedwillende, hardwerkende en sober levende mannen of vrouwen bij elkaar, en zij zullen veel geld overhouden! De beminde gelovigen zullen bovendien hun bewondering voor deze kloosterlingen willen uiten in de gave van geld en goederen.
En zo word je – of je dat nu wilt of niet – vanzelf een groep (belang-)rijke monniken van het arme en onbelangrijke kindje Jezus.En dat smeekt na een paar eeuwen gewoon om de sociale omwenteling van een beeldenstorm!

Gemeenschapscentrum
Enfin: nu doet het klooster dienst als gemeenschapscentrum; niet zo’n slechte voortzetting van de geschiedenis, zou ik zo zeggen! En alleen het bordje met de straatnaam van een van de Middeleeuwse straatjes bij het plein herinnert aan dit – al dan niet glorieuze – dominicaanse verleden.

Bekijk hier meer informatie over Tarragona in Google Maps.

Klik hier voor meer artikelen over dominicaanse sporen her en der.
Ook een spoorzoeker? Mail de redactie.